воскресенье, 20 мая 2018 г.


Від минулого до прийдешнього

Напередодні Всесвітнього дня музеїв ще раз хочеться подумки повернутися до історичного минулого свого села, школи. В шкільному музеї підготовлені цікаві екскурсії з різних тем, зокрема з історії села.
Колонія Гроссвейде була заснована у 1820 році. Село швидко розвивалось, майже відразу ж були збудовані великий магазин, школа, вітряний та механічний млини. У 1906 році в селі був відкритий сирітський притулок. Його засновниками були Авраам та Юстина Гардери. Відомо, що притулок проіснував до 1928 року. Однак, на цьому історія не закінчується…
Саме в цей час до нашої школи завітали гості – онук Гардерів з дружиною. Звичайно ж, їм цікаво було відвідати ті місця, де колись жили їх пращури. Гості оглянули школу, відвідали і шкільний музей. До речі, наша школа побудована на місці колишнього сиротинця. А в шкільному музеї гості ознайомилися із історією школи, оглянули експозицію про менонітів.
В нашій школі часто бувають зарубіжні гості. Приїжджають нащадки тих, хто раніше проживав в німецькій колонії Гроссвейде, хто навчався тут, хто тут народився. Гості проходять затишними коридорами сучасної школи і обов’язково заходять до шкільного краєзнавчого музею. Тут можна подивитись старі фото, торкнутися до тих речей, які служили людям 100 і навіть 200 років тому. 





Комментариев нет:

Отправить комментарий