пятница, 6 октября 2023 г.

 Наш знайомий горобець

Горобець – один з тих небагатьох птахів, що на зимівлю не відлітає у теплі краї, а залишається на тому самому місці, що й жив.

 З наближенням холодів птахи перебираються поближче до людських будівель, де, під дахами будинків, на горищах чи у покинутих будинках роблять собі гнізда.

При цьому горобці дуже метушаться і досить швидко встигають побудувати своє гніздечко. Через поспіх воно виходить неправильної форми, ще й досить неохайним, але у цей період для горобців головне тепло і надійність житла.

Окрім теплого гніздечка горобців також гріє їхнє пір’ячко, що в цей період стає більш пухнастим і щільнішим.

 Харчуватися взимку горобці досить важко – часто здобути їжу заважає сніг. Добре, коли люди не забувають про цих маленьких пташок і виготовляють годівнички, які розвішують у різних парках та скверах, або й у дворах своїх будинків. Годівнички наповнені різними зернятами, яким горобці завжди раді.

Гарні друзі

Це тільки здається, що горобці досить безтурботні пташки, а до того ж вони ще й розбишаки не аби-які. Насправді ж, вони завжди піклуються про своїх побратимів і, якщо знаходять їжу, то завжди кличуть друзів розділити обід разом. Так само і вночі намагаються бути разом – сідають щільно один біля одного і таким чином зігріваються. Це дозволяє маленьким пташкам пережити зиму. І вони не менше, ніж люди чекають настання теплої світлої весни.

А ви знали, що

Горобець є однолюбом – пташки знаходяться в парі вірні один одному роками.

Якщо у горобця не склалася сім’я з осені або самка загинула за зиму, то самець приречений провести холостяком наступний сезон.

А потім він буде шукати будь-яку можливість знайти самотню самку, що не завжди буває легко.

Це неймовірно!

Вчені довели, що горобці бачать світ в рожевому світлі.

Звичайно, це не від того, що вони такі вже оптимісти. Виявляється в горобців очі побудовані так, що вони бачать все навколо не в чорно-білих кольорах, як інші тварини, а саме рожевим. Можливо тому горобці здаються нам такими оптимістичними.

 

Цікаві факти про горобців можна дізнатись, якщо перейти за посиланням:

Комментариев нет:

Отправить комментарий