среда, 29 мая 2024 г.

 Віадуки в Україні

Слово віадук не дуже часто нині можна зустріти. А от сучасна молодь, можливо, і взагалі ніколи не чула його. А між тим, віадуки вражають своєю красою та загадковістю.

Довідка:

Віадук (віадукт, ваядук) — міст на високих опорах через глибокий яр або ущелину. 

Історичний міст-віадук, що є одним з найбільших в Європі, знаходиться у Ворохті

Збудований ще за часів Австро-Угорщини, арковий міст був частиною колії, яка мала поєднати нинішню Західну Україну та Відень за допомогою залізничного сполучення.

 

Цей унікальний арковий міст був збудований у 1894–1895 роках. Його будували італійські полонені солдати. Віадук став частиною колії, що пролягала через Карпати та повинна була прямувати аж до Відня, але через початок Першої світової війни задум так і не втілили в життя.

Віадук у Ворохті – це один з найстаріших та найдовших арочних кам’яних залізничних мостів (віадуків) у всій Європі. Його загальна довжина – 130 метрів (арковий проліт становить 65 метрів). Таких мостів у Карпатах було багато, але не усі вони пережили дві світових війни.

На сьогодні міст об’єднує береги річки Прут. Для збереження цієї пам’ятки у 2000 році поряд з історичним було зведено ще один залізничний міст, тому старий міст уже не використовується.

Довідка:

У світі збереглося багато таких віадуків, а в Західній Україні лише п'ять. Два з них – у Тернопільській області, Один – у Ворохті (Івано-Франківська область), ще два – на Львівщині.

 

Детальніше про Віадук у Ворохті можна прочитати тут: https://lviv.vgorode.ua/news/dosuh_y_eda/325378-tsikavynky-zakhidnoi-ukrainy-unikalnyi-viaduk-u-vorokhti

Якщо ж ви хочете уявити собі справжню красу віадуку, пропоную подивитись короткі відео:

1.https://www.youtube.com/watch?v=cL0lI31F1MQ

2.https://www.facebook.com/izakarpattya/videos/%D0%B2%D1%96%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%BA-%D1%83-%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%85%D1%82%D1%96/780037669288856/

Плебанівський віадук

Його було збудовано у 1896 році під керівництвом австрійських інженерів. Плебанівський віадук має 9 арок, завдяки чому він дуже міцний. Його висота складає 30 метрів, а довжина — понад 100 метрів. Пройшло вже більше 100 років, а він й досі виконує свою функцію — з'єднує Тернопіль з Копичинцями. Щоправда, зараз по ньому їздить не дуже багато потягів, бо Плебанівський віадук було визнано архітектурною пам'яткою.

Туристів Плебанівський віадук приваблює своєю величністю, міццю і, звичайно, кінематографічністю. Адже подібним віадуком мчав Гоґвортс-експрес у фільмах про Гаррі Поттера. Наразі Плебанівський віадук є візитівкою міста Теребовля. До нього організовують захоплюючі екскурсії та веломаршрути.

Тернопільська область, Плебанівка

https://www.youtube.com/watch?v=fVkyEwA2720

  

Комментариев нет:

Отправить комментарий