вторник, 13 июля 2021 г.

 

Цікаві факти про Азовське море

Азовське море – полузамкнуте море Атлантичного океану на сході Європи. Наймілкіше море в світі: глибина не перевищує 13,5 метрів, середня глибина близько 7,4 м (за різними оцінками від 6,8 до 8 м). Але є і ще деякі цікаві факти про Азовське море, які ви повинні знати.

ТОП цікавих фактів про Азовське море 

Факт 1. Азовське море примітно відразу за багатьма параметром. По-перше, воно є найдрібнішим в світі, його середня і гранична глибина становлять 7,5 і 13,5 метрів відповідно. А по-друге, з усіх морів воно є найменшим – всього 39.000 км², що приблизно дорівнює площі Бутану. Слідом за ним по цьому параметру йде Біле море, яке в два з гаком рази більше. Серед усіх морів світу воно є п’ятим з кінця за площею.

 

Факт 2. З усіх морів Землі саме Азовське є самим віддаленим від океану. Воно пов’язане з Атлантичним океаном, але для того, щоб дістатися до нього по воді, доведеться подолати 4 протоки і 4 інших моря. Його можна по праву назвати самим “континентальним” з усіх морів Землі.

 

Факт 3. Так як воно мілководне, влітку вода в ньому іноді прогрівається до +30 ° C. Це тепліше, ніж вода на пляжі де-небудь в Таїланді або на Мальдивах! Але взимку Азовське море часто замерзає, причому іноді воно взагалі повністю покривається льодом. Це пов’язано з тим, що рівень солоності азовських вод приблизно в 3 рази нижче рівня солоності інших океанів і морів.

 

Факт 4. Приїжджати в місто Азов, щоб відпочити на морі, точно не варто, тому що моря тут немає. 

 

Факт 5. За обсягом вод серед усіх морів світу Азовське займає останнє місце – всього 256 км ³. Для порівняння, обсяг озера Байкал у 92 рази більше. А обсяг Тихого океану більше у 3.010.000 раз! Втім, той же Байкал по площі лише трохи поступається Азовському морю, а його середня глибина майже в 100 разів більше.

Факт 6. Вчені вважають, що Азовське море, ймовірно, є наймолодшим у світі. Воно виникло в V-VI тисячоліттях до нашої ери, коли через підвищення рівня Чорного моря води хлинули через Керченську протоку в долину, затопивши її. Правда, рівень води в ньому вже давно поступово знижується, і це помітно навіть неозброєним поглядом.

 

Факт 7. Азовське море було добре відомо древнім грекам. Правда, вони навіть не вважали його морем, називаючи його Меотійським озером. А римляни і зовсім присвоїли йому статус болота. Скіфи ж ставилися до нього набагато більш шанобливо, називаючи його “Темеринда”, що на їхній мові означало “Мати моря”.

                                  
 Факт 8. Потужні урагани тут рідкісні, хоча у 2014 році серйозний шторм завдав величезної шкоди Таганрогу. Але це швидше виняток з правил, і дійсно руйнівних бурь тут практично не буває. Немає жодного підтвердженого доказу того, що в Азовському морі хоча б раз фіксувалася поява хвилі вище 4 метрів.

 

Факт 9. Припливи і відливи тут слабкі, і рівень води біля берега через них майже не змінюється. Але стабільні вітри, що дмуть в цьому регіоні, наганяють воду до берега, так що її рівень може підніматися на кілька метрів. Звичайно, до тих пір, поки не прийдуть морози, і море не замерзне.

 

Факт 10. Температура придонних шарів води Азовського моря залишається вище 0 ° C навіть у найлютіші морози. А влітку вона іноді досягає +20 ° C навіть в найглибших точках. При цьому через мілководність кожен більш-менш сильний шторм тут перемішує майже всі води від поверхні до самого дна.

Джерело: https://interes-fakti.com/cikavi-fakti-pro-azovske-more/


Комментариев нет:

Отправить комментарий