среда, 28 июля 2021 г.

 

А ви  чули, як співають... жаби

Комусь жаби подобаються, хтось їх боїться, а деякі навіть вірять, що від жаб бувають бородавки, хоча наука вже давно це спростувала.

Цікаво знати

Її шанували в Стародавньому Єгипті, досі до жаб з великою повагою відносяться в країнах Азії. У Древньому Китаї існував ритуал викликання дощу за допомогою жаби. Жаби обіцяють удачу в Японії, особливо для мандрівників.

У ведичному міфі Велика Жаба підтримує Землю.

У забайкальських евенків жаба - так взагалі творець Всесвіту. Саме вона винесла землю з-під води у своїх лапах, але зле божество убило її з лука, проте жаба і після цього залишилася вірна своїй місії, вона перекинулася догори черевом і лапами стала підтримувати оточену з усіх боків водою землю.

У деяких місцях жаб вважали зачарованими людьми.

Практично в усіх народних повір'ях жаба символізувала жіночу суть. Ймовірно, через те, що лапки жаби дуже нагадують людські руки, у деяких східних слов'ян вважалося, що жаба була колись жінкою. З цим же пов'язаний і сюжет російської казки про Царівну-жабу.

Для допитливих

Жаби поширені по всьому світу, їх різноманіття вражає. За підрахунками сучасних учених, їх не менше 200 видів.

Жаби мешкають в озерах, болотах, в лісах, і навіть в пустелях — скрізь, де є хоч би одна не засихаюча калюжка.

Жаби живуть як в дикій природі, так і в мегаполісах. Саме різноманітність жител жаб відбилася на їх видовій різноманітності. Вони можуть бути крихітними - не більше 1 см в довжину і величезними - до 35 см в довжину і вагою до 3,5-4 кг

Жаби можуть забиратися на дерева і здійснювати триметрові стрибки. Вони не лише стрибають, скачуть, плавають, деякі з них ще і літають.

Наприклад, веслоногі жаби легко покривають відстань в 10-12 метрів.

Оце так!

За ту користь, яка жаба принесла світу, їй поставили пам'ятники.

Один з них знаходиться в Парижі у будівлі Пастерівського інститутуГроші на пам'ятник зібрали студенти-медики, що не раз препарували жаб, на знак поваги і вдячності за величезні заслуги в медичних, фізіологічних і фармакологічних дослідженнях.

А другий пам'ятник знаходиться в Токіо.

А Ви знаєте, що…

Як з'ясували вчені, легеніі потрібні жабам не для того, щоб дихати, вони чудово можуть обійтися і шкірою - а для того, щоб співати, причому співати дуже голосно і наполегливо. Між іншим, квакають тільки самці (самки воліють мовчати), проте роблять вони це для того, щоб привернути до себе увагу самок. Виходить у жаб видавати такі гучні звуки завдяки особливій будові гортані, головну роль в якій грають голосові зв'язки і хрящі. Також потрібно відзначити і мішечок, розташований під горлом жаби: коли вона починає свій концерт, цей мішечок роздувається і посилює звук. Вчені стверджують, що деякі жаби, закінчивши спів, зменшуються в кілька разів. Між іншим, ті, хто думає, ніби жаби кумкають з широко розкритим ротом, помиляються: при співі у цих земноводних закриті не тільки рот, але навіть і ніздрі. Цікаво, що виходить квакати у жаб і на суші, і навіть під водою

Порада

Якщо є можливість, то непогано записати жаб'ячі виступи на диктофон і прослуховувати їх, коли сумно і оволодіває апатія. У тому, що вони піднімають настрій, допомагають боротися з депресією, психологи не сумніваються.

Так що солодких вам жаб'ячих концертів!

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий