воскресенье, 28 апреля 2024 г.

 Цікаве про Вербну неділю

Вербна неділя – свято, яке відзначають за тиждень до Великодня. Тиждень до Великодня, що називають Страсним, розпочинається саме цим святковим днем. У Вербну неділю існують свої цікаві звичаї та обряди, які походять із давнини.

У багатьох країнах світу Вербну неділю називають Пальмовою. Гілками цієї рослини встеляли дорогу та вітали Ісуса Христа під час в’їзду в Єрусалим. Пальма є символом чистоти і непогрішності. Проте, на слов'янських територіях пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб. Тому й пальмові гілки люди замінили вербовими.

Вже прийнято, що перед вербною неділею, без обговорень, прибирають домівку. Це не просто прибирання перед святами, але й давній звичай. Вважалося, що освячену вербу можна приносити тільки в чистий будинок. Така повага до верби у наших предків походить ще з далеких дохристиянських часів, коли з першими «котиками», що розпустилися, слов’яни зустрічали прихід весни.

Згідно з віруваннями, свячену вербу ні в якому разі не можна викидати чи топтати ногами. Це вважають великим гріхом. Вербові галузки зберігають цілий рік, до наступного свята. Навіть якщо верба осипається, її варто зібрати та відкласти до наступної весни.

https://bukinfo.com.ua/religiya/verbna-nedilya-cikavi-fakty-zvychaji-prykmety

Цікаво знати, що

1.             Для предків-язичників верба мала містичні властивості. Вони вірили, що на гілках цього дерева знаходять притулок душі померлих та накопичується енергія природи. Тому, коли на ньому з’являлися бруньки, відзначали свято Вербиця.

2.             Предки вірили у цілющу силу верби, тому садили її біля колодязя, аби очистити воду.

3.             Християни також вірять, що вода, в якій замочили гілочки верби, зцілює, тому нею вмиваються.

4.             Освячені вербні котики кидали у кашу та вірили, що через них передасться сила весняної енергії на рік вперед.

5.             Якщо перед дальньою дорогою або перед серйозною справою з’їсти кілька вербових бруньок, тоді все це матиме лише успішний результат.

6.             Предки вірили, что освячена верба може зупинити літню грозу, а якщо кинути її у полум’я, то це допоможе при пожежі.

7.             У Бельгії та Австрії у селян є традиція ставити по периметру земельного наділу імпровізований частокіл з освячених гілок верби для захисту майбутнього врожаю від будь-яких негараздів.

https://apostrophe.ua/ua/news/society/2023-04-09/verbnoe-voskresene-2023-desyat-interesnyh-faktov-o-prazdnike/294714

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий