пятница, 26 июля 2024 г.

                                   Цікаво про День народження

Коли почали святкувати Дні народження

Перші згадки про день народження з’явилися в Єгипті і відноситься до 3000 до н.е. У документах згадується день народження фараона. Втім, історики вважають, що приводом для торжества було народження фараона, як бога, тобто, сходження на трон.

День народження людини,

а не імператора почали святкувати стародавні греки. Вони вірили, що людина має дух. У день народження дух містично спілкується з богом. Так день народження став визначною подією.

Свічки для торта

Перші свічки для торта з'явилися в Стародавній Греції. Існував звичай дарувати богині Місяця Артеміді пироги у формі півмісяця, прикрашені запаленими свічками. Вони були не просто прикрасою, а символічним «з'єднанням Wi-Fi» з божеством. Свічки запалювали перед початком молитви чи прохання до богині. Закінчивши молитися, прохач гасив свічки, залишав підношення і йшов додому впевнений, що послання досягло вух Артеміди.

День народження, як форма захисту

У момент народження людське немовля дуже мале і слабке. Медицина була поганою. Люди використовували всі доступні способи убезпечити спадкоємця від хвороб та нещасть. Друзі та родичі збиралися в будинку новонародженого з добрими побажаннями та привітаннями. У деяких цивілізаціях вірили, що шум свята відлякує злих духів від будинку.

День народження з тортом

Пекти торти, прикрашені фруктами та свічками до дня народження, стали у Німеччині у 18 столітті. На торт ставили по 1 свічці за кожний рік життя дитини. Малюк загадував бажання і дмухав на свічки. Німецькі батьки 18 століття вважали, що організація дитячого свята робить дитину добрішою та несе користь для її розвитку.

Звідки пішов звичай дарувати подарунки

Звичай дарувати подарунки походить від ранніх цивілізацій. Спочатку дари приносили божествам. З появою днів народжень царів піддані несли дари монарху. Коли з'явилися дні народжень у звичайних людей, вони супроводжувалися вже звичними атрибутами - подарунками і привітаннями.

Хто першим почав використовувати святковий ковпак

Існує теорія, що дворяни були єдиним класом, який міг дозволити собі святкування за давніх часів. Від дворянської корони походить традиція носити кумедний святковий ковпак або корону іменинника. Можливо, селяни теж святкували, але письмових свідчень цього не збереглося.

Незвичайні дні народження

Уряд Стародавнього Риму встановив обов'язкові державні свята на честь видатних громадян. Також у країні існував звичай кожному римлянину на 50-річчя дарувати особливий пиріг. Його пекли з пшеничного борошна, оливкової олії, сиру та меду.

Цікаво, що

у стародавньому світі дні народження існували лише для чоловіків. Перші згадки про дні народження жінок з'явилися не раніше 12 століття.

Чому християни не святкували дні народження

У ранньому християнстві вірили, що всі народжуються з первородним гріхом. Тож священики вважали дні народження святкуванням гріха. 

Цікаво, що

День народження Ісуса (Різдво) почали святкувати не відразу, а лише у 4 столітті.

Комментариев нет:

Отправить комментарий