суббота, 31 августа 2024 г.

Чому навчальний рік починається 1 вересня

Традиційно навчання в Україні, як і у ще 122 країнах, розпочинається 1 вересня. Але ця дата не випадкова і вона має цікаву історію.

 Вважається, що

Вперше рахувати початок року з початком осені стали з 1492 року. Новий рік 1 вересня збігається із церковним початком року. А оскільки у ті часи усі школи були при церквах, то й логічно, що навчання в них починалося за церковним календарем - тобто 1 вересня

 А ви знали, що  

У 325 році імператор Римської імперії Костянтин Великий вирішив починати Новий рік з 1 вересня. Цю традицію запозичили й інші країни, а у кінці ХV ст. вона з'явилась і на теренах сучасної України. Тоді вперше рахувати початок року з початком осені стали з 1492 року.

Проте цікаво знати, що

За часів правління Петра Новий рік перенесли на січень. Але от навчальний рік у гімназіях, університетах і школах не змінився. Лише у селах навчання починалося з 1 грудня.

Разом із цим на території України до середини 30-х рр. XX ст. початок навчального року коливався. Зазвичай діти йшли на навчання після завершення польових робіт.

Коли починається навчальний рік в інших країнах

В Україні та ще 122 країнах світу діти йдуть до школи першого вересня, у 43 країнах новий навчальний рік починається першого січня, ще у 16 країнах початок навчання припадає на березень. Що стосується інших країн, то в них немає єдиної дати.

Цікаві факти про День знань

* Одним з ініціаторів введення і автором назви свята став радянський педагог Федір Брюховецький. Він поклав традиції першого і останнього дзвоників.

* Першокласники Німеччини у День Знань приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні свята діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі; вже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитися, чим цікавим його наповнили батьки. 

* В давнину 1 вересня відзначалося як свято жнив.

* Найдовший урок був зареєстрований в Австралії. Тривав він 54 години. Весь цей час професор начитував свій лекційний матеріал студентам.

А ви знали, що  

1 вересня як державне свято було засновано у 1984 році указом Президії Верховної Ради СРСР "Про оголошення 1 вересня всенародним святом – Днем знань". У незалежній Україні свято було офіційно встановлено 13 травня 1993 року.


Але також цікаво

З приходом радянської влади, а разом із нею й обов’язкової початкової освіти, усі діти віком 8-10 років мали йти до школи восени. Але День Знань у різних навчальних закладах відбувався по-своєму. Так, діти у міських школах поверталися за парти із середини вересня. А сільські дітлахи долучались до шкільної науки вже з кінця жовтня, по завершенні робіт у полі, на городі.

У 1932 р. тогочасний Уряд УРСР прийняв рішення поєднати свято Міжнародного юнацького дня із Днем початку нового навчального року. Так 1 вересня 1933 р. всі діти в школах радянської України сіли за парти.

У 1935 р. з метою уніфікації шкільної системи освіти була прийнята спеціальна постанова. Згідно з цим нормативним документом Початок нового навчального року (День знань) був єдиним для усіх навчальних закладів — 1 вересня.

ОГО-ГО!!!

Історичні документи свідчать, що початок навчального року  відзначався дуже помпезно, включаючи навіть вуличні демонстрації учнів та педагогів (звичайно, до початку ІІ світової війни).

Помпезні демонстрації з нагоди початку нового навчального року зникли до початку 60-х років ХХ ст.. Замість них зявилися шкільні лінійки.

Використані джерела:

https://op.ua/news/blogi/chomu-den-znan-1-veresnya

https://www.rbc.ua/rus/styler/nikoli-zdogadalis-os-chomu-navchannya-rozpochinaetsya

https://u-news.com.ua/153222-nikoly-b-ne-zdogadalys-os-chomu-navchannia-rozpochynaietsia-1-veresnia.html -

https://itvmg.com/news/1-veresnya-chomu-navchannya-v-ukraini-pochinaetsya-same-tsoho-dnya-89233

https://nubip.edu.ua/node/133013 

  

 З ПЕРШИМ ДНЕМ ОСЕНІ!!!

А завтра нас усіх чекає осінь –

Красива, фантастична, золота!
І вересневі ранки – теплі, босі,
І вечори, й холодна ніч густа…

І кава ароматна на світанні,
І неба ясно-синя височінь…
Нехай ця осінь втілює бажання,
Тож відпускайте мрії в далечінь!

Вікторія Чорній

 

 ЛІТО, БУВАЙ!!!!

Як недоречно осінь наступає!

Та літо гречно гостеньку вітає –

        шляхетності сеанс!

Примхливу даму приголубить літо,

майбутні драми барвами ще вкрито –

        короткий цей альянс.

Почне каприза враз вередувати,

в холодні ризи літо зодягати –

        було так з віку в вік.

Хто був нещирий – згодом стане ясно...

Летить у вирій літечко прекрасне...

        На цілий довгий рік

Світлана Моренець

                                         

суббота, 17 августа 2024 г.

 Мурашиний лев звичайний 

Мурашиний лев звичайний (Myrmeleon formicarius)  вид комах з родини Myrmeleotidae, один з найпоширеніших видів сітчастокрилих української фауни.

Ця сітчастокрила комашка у дорослому віці має абсолютно невинний вигляд.

 

Зовнішньо личинка мурашиного лева нагадує головастого кліща.

Личинка викопує у сипучому піщаному ґрунті пастку для полювання. Комаха робить це головою, до якої притиснуті верхні щелепи — разом усе це утворює пласку поверхню. Різкими рухами цієї «лопатки» вона викидає ґрунт назовні. Через сипучість піску ямка набуває конічної форми. Глибина ямки може в результаті становити до 5 см, а діаметр до 7-8 см.

Сама личинка ховається попід ґрунтом на самісінькому дні, виставивши назовні гострі кінчики щелеп і невеличкі очі.

 
Коли дрібні комахи (найчастіше мурашки) опиняються на краю пастки, вони разом з піском сунуться до її низу, краї вирви починають обсипатися під ним, і комаха опиняється на шляху до дна ями. Личинка сприяє цьому — вона жбурляє у них піском. 

 На самому ж дні комашку чекають гостинно розкриті щелепи господаря, якими він може утримати здобич, що навіть більше за розмірам ніж він сам. Через щелепи у жерву впорскується отрута та травні соки, а потім все це всмоктується у лева. Всі залишки жертви (а точніше його шкірка) одним рухом голови викидаються з вирви.

 

За 3-4 роки такого життя личинка лева встигає сплести навколо себе кулястий кокон, в якому вона перебуває до того часу, щоб стункою комашкою злетіти підкорювати небеса.



вторник, 6 августа 2024 г.

 Цікаві факти про побутові речі

Пральною машиною зараз нікого не здивуєш. Але був час, коли прання було дуже важким і тривалим процесом. Та й сама машина дещо змінилася з часу свого існуівння.

А було це так:

Без електрики, без пральних порошків з різноманітними запахами та без зручної центрифуги, яка сушить одяг, українці користувалися навіть в 20 сторіччі.

Прототипом пральної машини було жлукто — видовбана зі стовбура дерева величезна посудина. 

Одяг золили: заливали в бочці гарячою водою, клали нагрітий камінь, додавали попіл замість порошку. 

Потім всі речі полоскали на річці, навіть взимку.

Це був складний і тяжкий фізично для пралі процес.

Нині жлукто в господарстві не використовується, його можна зустріти лише в музеях або приватних колекціях. 

Така посудина родом із ХХ століття експонується в Меморіальному музеї-садибі філософа й колекціонера опішненської кераміки Леоніда Сморжа.

https://www.facebook.com/watch/?v=398291607807310

Цікаво знати

Вперше пристрій для прання речей представив в 1797 році Натаніель Бріггс. Така «побутова техніка» в той час виглядала як ящик з дерева, що має раму. Остання приводилася в рух за допомогою сили. Уже в 18 столітті вдалося дещо полегшити і прискорити процес прання одягу. Після того, як з'явилася пральна машина такого плану, розробки та винаходи не припинялися.

У 1851 р американець Джеймс Кінг запатентував пральну машину з обертовим барабаном, яка дуже нагадувала сучасну. Тільки привід у його машини був ручним.

Виготовлена пральна машина була в вигляді діжки, що має циліндр з дірками. Останній закріплювався на центральному стрижні і приводився в обертання. Особливість роботи установки полягала в наступному:

–  всередині такої конструкції містилося білизна;

–  потім заливався мильний розчин;

процес прання запускався за допомогою спеціального приводу, який обертали руками.

Але прилад відрізнявся громіздкістю і вимагав чималих фізичних зусиль.

Більше читайте тут:

https://www.moyo.ua/ua/news/istoriya_izobreteniya_stiralnoyi_mashiny_5_unikalnyh_faktov.html