суббота, 17 августа 2024 г.

 Мурашиний лев звичайний 

Мурашиний лев звичайний (Myrmeleon formicarius)  вид комах з родини Myrmeleotidae, один з найпоширеніших видів сітчастокрилих української фауни.

Ця сітчастокрила комашка у дорослому віці має абсолютно невинний вигляд.

 

Зовнішньо личинка мурашиного лева нагадує головастого кліща.

Личинка викопує у сипучому піщаному ґрунті пастку для полювання. Комаха робить це головою, до якої притиснуті верхні щелепи — разом усе це утворює пласку поверхню. Різкими рухами цієї «лопатки» вона викидає ґрунт назовні. Через сипучість піску ямка набуває конічної форми. Глибина ямки може в результаті становити до 5 см, а діаметр до 7-8 см.

Сама личинка ховається попід ґрунтом на самісінькому дні, виставивши назовні гострі кінчики щелеп і невеличкі очі.

 
Коли дрібні комахи (найчастіше мурашки) опиняються на краю пастки, вони разом з піском сунуться до її низу, краї вирви починають обсипатися під ним, і комаха опиняється на шляху до дна ями. Личинка сприяє цьому — вона жбурляє у них піском. 

 На самому ж дні комашку чекають гостинно розкриті щелепи господаря, якими він може утримати здобич, що навіть більше за розмірам ніж він сам. Через щелепи у жерву впорскується отрута та травні соки, а потім все це всмоктується у лева. Всі залишки жертви (а точніше його шкірка) одним рухом голови викидаються з вирви.

 

За 3-4 роки такого життя личинка лева встигає сплести навколо себе кулястий кокон, в якому вона перебуває до того часу, щоб стункою комашкою злетіти підкорювати небеса.



Комментариев нет:

Отправить комментарий