понедельник, 9 ноября 2020 г.

 


Літературні вимисли, що стали реальністю

У 1838 році американський письменник Едґар По опублікував оповідання «Повість про пригоди Артура Гордона Піма», у якому докладно описав аварію корабля, що забрала життя майже всього екіпажу – живими залишилися лише чотири матроси. Після довгих блукань по морю, виснажені голодом, троє з них живцем з'їли свого четвертого товариша, на ім'я Річард Паркер. А в 1884 році з затонулого корабля «Магнонет» на шлюпці дивом врятувалися чотири матроси. Після довгих морських блукань троє з них, збожеволівши від голоду, з'їдають четвертого. Події, описані По, повторилися через багато років до найменших подробиць. А ім'я з'їденого матроса з «Магнонет» було… Річард Паркер!

У 1898 році письменник Морган Робертсон у своєму романі «Даремність» описав загибель гігантського корабля «Титан» після зіткнення з айсбергом у першому ж своєму рейсі. Через 14 років у Англії був спущений на воду найбільший корабель того часу — «Титанік». Усе описане в книзі стало реальністю. Збіглися абсолютно всі деталі катастрофи і подій, що передували їй! Цікаво, що трагічна історія з «Титаніком» ледь не повторилася 1939 року на тому самому місці, де затонули вигаданий «Титан» і реальний корабель «Титанік», із судном з подібним ім'ям «Титаніан». Уночі внутрішнє чуття підказало кермовому віддати команду «Стій машина». Коли судно загальмувало, з темряви виринув величезний айсберг і завдав по корпусу потужний удар. Але цього разу, на щастя, обійшлося без трагедії.

 А ось іще одне не менш дивовижне пророцтво, цього разу Жуля Верна, що стало реальністю рівно через 100 років. У грудні 1868 року три сміливці Барбикен, Ніколь і Ардан – стартували з півострова Флорида до Місяця (романи «Із Землі на Місяць» і «Навколо місяця»). Облетівши Місяць на близькій відстані, космічний корабель приводнився в Тихому океані. Точно такий же політ, який повторив вигадку письменника-фантаста, здійснили 1968 року три американських астронавти на кораблі «Аполлон-8». Збіглися: місце старту (мис Канаверал у Флориді), місяць, коли було здійснено політ (грудень), місце приземлення (Тихий океан, за чотири милі від місця, зазначеного романістом), розміри і маса снаряда «Колумбіади» і спускової капсули «Аполлона» (відповідно та 3,65 м і 3,6 м  5547 кг і 5621 кг)!

Однак, якщо герої Жуля Верна побували на Місяці, то астронавти корабля «Аполлон-8» тільки облетіли його. Проте до висадки екіпажа «Аполлон-11» на супутник Землі залишилося зовсім небагато часу. Усього перу Жуля Верна належить 65 науково-фантастичних і пригодницько-географічних романів, пройнятих романтикою науки. З 108 прогнозів письменника-провидця здійснилося 98! Жуль Верн вів скромне і тихе життя. І лише на схилі років він придбав яхту, на якій катався лише біля берегів рідної Бретані. "Ви плаваєте тільки по своїй чорнильниці", – жартували його друзі.           

Герберт Уелс також відомий як один із «найзапекліших» письменників-фантастів. Імовірно, найразючіші прогнози письменника – з галузі фізики мікросвіту. У 1913 році в романі «Звільнений світ» він пише про те, що і 20 років опісля фізики-ядерники вважали неможливим. І все-таки виявилося, що фантаст мав рацію! Учені винайшли спосіб використання атомної енергії спочатку у військових цілях, виготовивши атомну бомбу, а 1954 року в Радянському Союзі було збудовано першу у світі атомну електростанцію, що використовувала енергію атома в мирних цілях. Уелс назвав дату – 1953 рік! З 86 «пророцтв» Герберта Уелса здійснилося 77!           

І на закінчення. У 1862 році один з англійських гумористичних журналів опублікував жартівливий прогноз того, як буде жити людство через 100 років. Автор з усіх сил постарався позабавляти поважних читачів безглуздістю своїх передбачень. Ось деякі з них: 

·                     у 1962 році люди будуть літати на Місяць;

·                     вантажі і пошта з Європи в Азію будуть доставлятися по повітрю;

·                     у Росії, в Сибіру, буде вирощуватися бавовна руками вільних трудівників;

·                     люди будуть милуватися рухливими фото;

·                     жінки будуть змінювати риси обличчя в салонах краси і ходити в панталонах;

·                     людство зробить страшне відкриття, яке буде загрожувати життю на планеті…

Письменник ХІХ ст. Григорій Данилевський в оповіданні «Життя за сто років» описав, яким буде світ у далекому 1968-му: тоді, на його думку, міста матимуть централізований водогін, опалення та електрику, а між Англією та Францією збудують підземний залізничний тонель.

2016 рік

Джерело: http://vsiknygy.net.ua

https://www.cbs.km.ua/?dep=1&dep_up=71&dep_cur=217

 

 


 

Якщо вас зацікавила ця інформація, спробуйте перечитати вищезгадані книги. Можливо, ви знайдете й інші цікаві відкриття.


Комментариев нет:

Отправить комментарий