среда, 4 ноября 2020 г.

 

Лайфхак для книгоманів

  

Лайфхак (від лайфгакінг, англ. life hacking) – сленговий термін, що означає маленьку хитрість або корисну пораду, яка допомагає вирішувати побутові проблеми,  тим самим заощаджуючи час. Термін «лайфгакінг» запозичено ще в 2004році з ІТ-лексикону британським журналістом Денні О’Браєном. Він поєднав слова life («життя») та hack («злам»). Українські еквіваленти цього слова «кмітливість», «рецепт», «знахідка».

 

Що стосується «Лайфхаків для книгоманів», то, по суті, – це набір корисних порад для користувачів бібліотек.

 

Бібліотечні лайфхаки: як бути успішним у навчанні



Початок навчального року – це нові дисципліни, складніші завдання та цікавіші виклики. Однак після тривалих літніх канікул дуже важко одразу налаштуватись на навчання, тим паче якщо за вікном зберігається сонячна погода, а в голові – лише спогади про чудовий відпочинок… А якщо ж після такої чарівної осені ще й дистанційне навчання? Як в таких умовах втягнутись в навчальний процес? Допоможе бібліотека! Ділимося бібліотечними лайфхаками, як зберігати необхідний темп та високий рівень продуктивності аж до наступних літніх канікул, просто будучи активним користувачем бібліотечних послуг! А якщо ти живеш в місті, районному центрі, то ти – щасливчик! Адже крім шкільної бібліотеки ти можеш користуватися послугами інших бібліотек!

1.     У бібліотеці завжди є книги, що входять до шкільної програми

У відділі абонементу книги для обов’язкового читання, як правило, наявні у фонді у декількох екземплярах. Тож можна не хвилюватися, що тобі не вистачить! Книги можна брати додому.

 

2.     Де допомогти друзям з домашкою? В бібліотеці!

У читальному залі тихо і ніхто не відволікає, а якщо потрібно уточнити певний факт або перевірити правильність доведення теореми, завжди можна взяти довідник у читальній залі або подивитись в інтернеті.

3.     ЗНО не лякає, якщо ти – читач бібліотеки.

Готуйся до екзаменів самостійно! В бібліотечних фондах є довідники з усіх дисциплін, що винесені на ЗНО. Якщо певна тема дається важко, попроси бібліотекаря підібрати поглиблену літературу та вивчай питання глибше. Чим більше читаєш, тим більше нейронних зв’язків утворюється в мозку, тим вище шанси, що на екзамені ти не розгубишся і дістанеш із пам’яті правильну відповідь!

4.     Кожен учень – майбутній студент, тож передивись поради для студентів, щоб не пропустити нічого важливого :).

 

1.     Навчатись в бібліотеці продуктивніше, ніж вдома.

Бібліотека – це місце, що ідеально підходить для навчання. За правилами бібліотеки в читальному залі не можна голосно розмовляти, слухати музику і рекомендується вмикати беззвучний режим на телефоні. Тут тихо і затишно, що дозволяє зосередитись на виконанні домашки. За рахунок цього ти встигаєш зробити більше, ніж якби ти писав конспект вдома чи в гуртожитку, де постійно відволікаєшся на побічні речі чи розмови.

2.     У бібліотеці все під рукою і дешевше, ніж у комп’ютерних центрах.

У деяких бібліотеках ти можеш працювати в інтернеті як і з власним гаджетом за допомогою Wi-Fi (для користувачів – це безкоштовно), так і за нашим комп’ютером. Там також може бути сучасний швидкий принтер, а ціни на друк – найнижчі, тож не доведеться ламати голову, де можна роздрукувати лабораторку, реферат чи курсову.

3.     Не потрібно носити з собою важкі книги, якщо ти плануєш вчитися в бібліотеці

Тут ти можеш взяти всі необхідні підручники з історії, біології, географії та решти навчальних дисциплін. Ба більше, бібліотекар запропонує тобі додаткову літературу з теми, що тебе цікавить, а відділ бібліографії підбере публікації в періодичних виданнях.

4.     Графік роботи бібліотеки дозволяє тобі користуватися нею, коли тобі зручно.

5.      Бібліотекарі завжди готові підібрати книги-антистрес на будь-який читацький смак

Читання допомагає впоратись із переживаннями чи втомою – 6 хвилин з книгою зменшують стрес на 60%. Бібліотекарі чудово орієнтуються в асортименті і, наче справжні бібліотерапевти, готові порадити «саме ту» книгу, що «розвантажить» голову і допоможе переключитись на відпочинок після напружених пар.

 

Отож, як кажуть «Хапай ідею»!

 


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий