понедельник, 13 марта 2023 г.

 14 березня день народження Альберта Ейнштейна

Коли починають говорити про Альберта Ейнштейна у більшості людей спливає в голові образ з фотографії, де вчений з висунутим язиком. Проте мало хто знає, чому Ейнштейн показав язик. Фото відзняте на святкуванні 72 дня народження Альберта, фотограф попросив іменинника зробити задумане і серйозне обличчя, проте Ейнштейн висунув язик, чим показав, що геніальний вчений може також бути життєрадісною та веселою людиною.

Вчений дуже любив цей знімок, він сам обрізав його і розсилав друзям в якості новорічної вітальної листівки. Фото дуже швидко стало відоме у всьому світі, та оскільки з негативу надрукували лише дев'ять оригіналів, воно також набуло і великої цінності. У 2009 році один з екземплярів фотографії був проданий за 74 тисячі доларів.

Цікаво, що

До трьох років майбутній геній не розмовляв взагалі, чим ще більше змушував своїх батьків побоюватися, що він відстає в розвитку. Однак як тільки хлопчик заговорив, то його батьки були здивовані – у трирічного Ейнштейна був словниковий запас дорослої людини.

Відомий фізик був хорошим учнем

Багато хто вірить, що Ейнштейн вчився погано. Однак це не так. Ще під час навчання в школі він чудово знав математику. Математичний аналіз Ейнштейн вивчив ще в 12 років, а через три роки склав есе, яке в майбутньому стало базою для розробки теорії відносності.

Чутки про поганих оцінках ученого пішли через різної класифікації оцінок в школах Німеччини і Швейцарії. Оцінки виставлялися від 1 до 6, де 6 спочатку була поганою оцінкою, а потім система виявилася перевернутою і 6 стала найвищим балом. Одиниця при цьому замість найвищого балу вийшла найнижчим.

Винаходи Ейнштейна

Фізику вдалося створити холодильник, для роботи якого не потрібно електрику. Авторство належить самому вченому, а також його колеги і друга Лео Сцілард.

Створити такий пристрій вчений зважився, дізнавшись про нещасний випадок з однією німецькою сім'єю. У звичного холодильника стався витік токсичних газів, якими отруїлася ціла сім'я. У той час траплялися такі проблеми, як дефекти пломби. І тоді отруйні речовини, двоокис сірки і хлористий метил, випливали назовні.

У числі винаходів Ейнштейна насос і блузка. При цьому на блузі розташовувалося два ряди застібок. Перший ряд призначався для людини худорлявої статури, а другий для більш повних людей. Дуже економна річ, що дозволяє в разі втрати ваги або, навпаки, сильною надбавки просто переходити з одного ряду застібок на інший, не змінюючи саму річ.

Ейнштейн курив, не зупиняючись

Загальновідомий факт, що нічого сильнішого, ніж свою скрипку і трубку, Ейнштейн не любив. За свою пристрасть до паління він отримав довічне членство в Монреальському клубі курців трубок. Вчений вважав куріння своїм найкращим засіб заспокоєння. Він також відзначав, що це дозволяє йому об'єктивно мислити.

Лікуючий лікар наполегливо порадив Ейнштейну кинути куріння, у відповідь на що вчений закурив трубку. Навіть коли Ейнштейн впав з човна під час однієї з поїздок, він захистив від води улюблену люльку.

Рукописи, листи і трубка залишалися тими небагатьма особистими речами, які перебували в користуванні фізика.

Ще деякі цікаві факти з життя Ейнштейна

Протягом життя він написав понад триста робіт в галузі теоретичної фізики, а також близько півтори сотні наукових праць в інших областях.

Вчитися грі на скрипці він почав раніше, ніж навчився говорити - в 6-річному віці.

Не дивлячись на те, що Альберт Ейнштейн прожив в США довгий час, він вважав за краще розмовляти по-німецьки.

У юності Ейнштейну довелося попрацювати електриком.

За автограф він незмінно просив один долар. Нестачі в охочих не було, а гроші він потім передавав на добродійні цілі.

Джерела:

https://www.dut.edu.ua/ua/news-1-641-2839-10-faktiv-pro-eynshteyna-scho-vi-ne-znali_kafedra-kompyuternoi-inzhenerii

https://dovidka.biz.ua/albert-eynshteyn-tsikavi-fakti

https://tv4.te.ua/tsikavi-fakty-pro-ejnshtejna/

https://www.factday.net/7-4-vse-pro-alberta-ejnshtejna.html

https://sites.google.com/site/cikavifakti111/cikavi-fakti-z-zitta-vidomih-fizikiv/desat-cikavih-faktiv-zi-zitta-ejnstejna

https://faktypro.com.ua/page/25-czikavikh-faktiv-pro-ejnshtejna   

Комментариев нет:

Отправить комментарий