суббота, 8 июля 2023 г.

 Цікаві факти про ковальство

Ковальство – стародавнє ремесло, яке допомогло людині підпорядкувати метали та зробити своє життя комфортним. Коваля глибоко шанували – не міг же звичайний чоловік підпорядковувати собі вогонь і виготовляти дива.

З язичницьких часів серед шанованих богів були ковалі або їх нащадки, пов’язані зі стихією вогню і процесом обробки заліза. Так Гефест — грецький бог-коваль, Тор — скандинавський, Воланд — європейський. У народних повір’ях часто вважається, що ковалі знаються з нечистою силою.

Здавна коваля вважали не просто популярним майстром, а й чаклуном. Адже кузня була святилищем вогню, де вшановували Сварога — головного бога творчої сили, бога — коваля. Люди вважали, що через вогонь коваль спілкується з потойбічним світом, душами померлих та навіть знає, куди зникають людські душі.

        
Цікаві факти

*Залізні вироби кидали до купелі немовляти, аби воно росло міцним і здоровим.

*Ковальство спричинило виникнення одного з найпоширеніших прізвищ у світі: Коваль, Коваленко, Ковальчук, Ковальський і т.д.

*Цікаво, що у англійців і американців найпопулярнішим є прізвище «Сміт», яке теж перекладається як «коваль».

*Щоб приборкати твердий метал, коваль розігріває його до температури 1000 градусів.

100 років тому на Бойківщині не було спеціальних приладів, якими роздувався вогонь. Використовувався шкіряний міх та ручна сила, аби розпалити вогонь у печі.

*Серед правителів було чимало тих, хто освоїв, або намагався освоїти, ковальську справа. Наприклад, Петро Перший брав активну участь в куванні корабельних якорів на судноверфі в Воронежі. Король Франції Карл IX особисто кував замки й ключі, а у Людовика XIV у Версальському палаці навіть була своя кузня.

Підкова як оберіг

Металу завжди приписували містичні властивості й небесне походження, тому кожна викута ковалем річ набувала особливої магічної сили. Наприклад, підкова, пройшовши випробування й очищення вогнем, оберігала житло від усіляких хвороб, притягуючи їх до себе й не даючи змоги зайти їм до оселі. Є повір’я, у якому стверджувалося, що біс завжди ходить колами й нескінченно водить за собою біди та нещастя. Тому підкова у вигляді розірваного кола примушує біса дійти до кінця й повернутися, не даючи закінчити свою диявольську справу. Через те підкову вішали крізь, де сили зла могли б потрапити до житла: над дверима, вікнами, піччю тощо. Існує також повір'я, що підкови необхідно вішати кінцями вгору. Такий стан підкови може символізувати як вуха коня, так і роги язичницького бога Велеса - бога достатку, злагоди і господарства. Тому, і підкова приносить щастя у бізнесі та примножує накопичений достаток.

 

Чому кузні будувалися на околиці села?

Це дійсно так. Бажано, щоб поруч була ще й водойма. Це пояснюється тим, що ковальство було дуже вогненебезпечним. Достатньо однієї іскри, щоб кузня спалахнула, а слідом за нею і сусідні будівлі.

Чому у старовинних кузнях не було вікон?

Пояснювалося це тим, що при куванні виробів необхідно було строго витримувати температурний режим. В давнину це можна було визначити тільки на око – за кольором металу. А в темній кузні це було простіше зробити.

     

Єдина  в Україні водяна кузня в гірському закарпатському селі

https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3093681-kuzna-gamora-miz-molotom-ta-bajduzistu.html


Комментариев нет:

Отправить комментарий