воскресенье, 5 ноября 2023 г.

 Дивовижні факти про перлини

Про те, як виглядають перлини, мають уявлення всі. Але чи знали Ви, що перлина це не камінь і не мінерал, і далеко не завжди вона біла й кругла?! Кожна перлина єдина в своєму роді і таїть в собі дивовижні факти.

 

Чи всі натуральні перли природні?

Виявляється, що між натуральними і природними перлами існує дуже велика різниця.

По-перше, перлини ростуть в устрицях. Ці молюски нагадують тих, що подають в ресторанах, але трохи інші. Насправді жодна з їстівних устриць не може створити перли, а тому ви не знайдете там жодної перлини.

По-друге, в світі є не більше 5 видів устриць, які здатні створювати перлини, і 97% з них живуть в спеціалізованих фермах, побудованих людьми. Саме перли з цих ферм прикрашають вітрини ювелірних магазинів. Вони теж вважаються натуральним, адже вирощені в морі, але не природним способом, так як до нього доклали руку люди.

Як зароджуються перли

Головний секрет світу перлів в тому, як вони зароджуються. Вся справа криється в паразитах. У природі вони проникають самі, а на фермах підсаджуються робочими. Варто хоча б одному паразитові пробратися всередину раковини, як устриця починає протистояти йому, захищатися. У неї немає рук або ніг, щоб вигнати непроханого гостя, але є перламутр – щільна речовина, якою вона обволікає паразита і позбавляє його здатності шкодити.

Перламутр огортає шкідника шар за шаром, і так з’являється перлина. На одну перлину устриця може витрачати від одного року до шести років в прісній воді і в два рази більше в солоній.

Унікальне творіння природи

Незважаючи на те, що перлини відносять до дорогоцінного каміння, вони не мінерал в класичному розумінні. Перли не утворюються в земній корі, як всі інші камені. Вони плід життєдіяльності живих істот (молюсків).

Перлини народжуються і ростуть, прикріплюючись до раковини. А коли приходить черга ставати прикрасою, ніяких додаткових маніпуляцій ювелір не проводить. Та й навіщо? Адже кожна перлинка - вже сама по собі досконалість.

Перлинні ферми

Сьогодні 95% перлів вирощують на спеціальних перлинних фермах. При зборі молюск залишається жити, оскільки в нього повторно імплантують дрібні кульки, які потім перетворюються в перли.

Народження перлини тут займає від 6 місяців до 12 років. На її розвиток впливає стан води, розмір і тип молюска. Формування перлини середнього розміру відбувається приблизно 5 років.

Цікаво знати

Досі в Південно-Східній Азії існує професія "виловлювач перлин". Ловець без спорядження повинен пірнати на глибину близько 30 метрів!

Не потребує огранки

Перли єдиний природний мінерал, який не потребує огранки і додаткової обробки. Справжній подарунок для ювелірів! Перлини настільки самодостатні, що використовуються в коштовностях без додаткових «прикрас».

Неідеальні форми

Не буває двох ідеально круглих і симетричних перлин. Кожна з них по-своєму унікальна.

Розрізняють 8 форм перлів: кнопка, крапля, груша, овал, півколо, коло, неправильна форма (бароко чи барочні перлини) і сфера. Останні цінуються дорожче, ніж звичайні круглі, як раз завдяки своїй химерній формі.

Білий колір не "візитна картка"

Білі перлини не найпоширеніші, як багато хто може подумати.

Колірна гамма штучних перлів включає в себе всі відтінки білого і кремового (сріблясто-білий, кремово-золотий), а також персиковий, насичено-чорний, фіолетовий, коричневий, зелений, блакитний. Всього налічується понад 30 кольорів!

Головна родзинка кольору плавні переливи на світлі (ефект «орієнт»).

Найрідкіснішою вважається рожева перлина Конк. Вона не може бути культивована, тому що молюск гине відразу після розкриття раковини. Вартість однієї перлини може сягати $ 120 000!

Дещо з історії

З давніх-давен жодне весілля королівських осіб не обходилося без перлів. Монархи і знать використовували перлини для прикрашання парадного одягу. З'явилося навіть таке поняття - "power pearl" (перли як елемент "стилю влади").

На обряді хрещення свого сина Людовика XIII Марія Медічі була одягнена у сукню, розшиту перлинами. На цей декор пішло 30 000 намистин!

Відомою прихильницею перламутрових сережок була Клеопатра, а намиста королева Єлизавета I. Вона носила відразу 7 ниток бус з перлами.

А ви знали, що...

* Найбільша перлина в світі філіппінська «Перлина Аллаха». Її вага становить 6.3 кілограм!

* Найстаріша перлина, віком 8000 років, була знайдена в ОАЕ.

* Через занадто активний промисл в колишні часи, коли люди тисячами розбивали перламутрові раковини в пошуках хоча б однієї гідної перлини, устриць ставало все менше і менше. На даний момент, за оцінками морських біологів, всього 3% устриць можуть дати натуральні природні перли. Тому такі перли вкрай важко дістати і вони дуже дорого коштують.

 

https://diamant.ua/articles/vsegda-prav-7-udivitelnykh-faktov-o-zhemchuge/

https://cikavo-znaty.com/khto-zhyve-v-perlyni-i-zarady-choho-ustrytsi-vytrachaiut-dovhi-roky-na-ikh-stvorennia/

Комментариев нет:

Отправить комментарий