воскресенье, 22 мая 2022 г.

 Князь Костянтин Іванович Острозький

Переможець московитів, поборник татар, визначний полководець і захисник православ’я, великий гетьман Князівства Литовського, патріот своєї Вітчизни, людина, яка всім своїм життям і діяльністю доводить, що Україна — це Європа… Це далеко не повний перелік визначень, які стосуються князя Костянтина Острозького, 560 років з дня народження і 490-ті роковини з дня смерті якого Україна відзначала у 2020-му.

В останні роки Костянтин Іванович повертається на своє місце в українській історії, звідки його ім’я було фактично викреслене впродовж кількох століть.

Джерело: https://novynarnia.com/2020/12/29/kostrozky/

Князь Костянтин Іванович Острозький народився в 1460 році на Волині. Рано втратив обох батьків. Розпочавши свою військову кар'єру за часів короля Яна I Ольбрахта, став одним із найвидатніших полководців XVI століття. Сучасники порівнювали його зі стратегами античності — провів 35 битв, програв 2, брав участь в успішних кампаніях проти татар та Московської держави.

За перемогу біля Очакова проти сил хана Мехмет-Ґірея першим отримав посаду Великого гетьмана Литовського 10 серпня 1497 року.

 Цікаві факти:

Він був одним із перших князів, котрий відбив загрозу з боки Москви для України, розбивши війська Василія ІІІ, князя Московського. (джерело: https://www.bbc.com/ukrainian/blogs-55218507)

"БИТВА ПІД ОРШЕЮ 1514 рік" Білоруська народна пісня,Тарас Житинський 

Волинський літопис[4] так згадує про видатного князя Острозького:

«…а гетману его, вдатному князю Костянтину Ивановичу Острозскому даи боже здоровье и щастье вперед лѣпшее как нынѣ; побил силу великую московскую, абы так побивал силную рать татарскую, проливаючи кров их бесурменьскую.»

 Київський літопис[3]:

Того ж року бій був Костянтина Івановича Острозького з Москвою під Оршею, за Дніпром на Кропивні річці. І побив князь Москву.

https://www.youtube.com/watch?v=0xdlRaXOlM0


                 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий