среда, 14 июня 2023 г.

 Хто винайшов шпалери?

Голі стіни, мабуть, завжди суперечили потребам людини для справжнього затишку. Вже греки і римляни прикрашали внутрішні приміщення фресками і мармуровою плиткою.

Коли з’явилися паперові шпалери, які пережили всі зміни смаку аж до наших днів, точно невідомо. У всякому разі, в XVI в. кораблі Ост-Індської торгової компанії привезли перші шпалери з Китаю до Європи.

Давній попередник шпалер – килим у своїй споконвічній функції настінного прикраси. В епоху раннього Середньовіччя стали натягувати на рами розписні або покриті відбитками полотна і вішати їх на стіни і стелі. У XVI в. по всій Європі з Іспанії поширилися шпалери з майстерно виробленої овечої або телячої шкіри. Але ці вироби, як і китайські паперові шпалери були предметом розкоші, доступним лише знаті. Для тих, хто бідніший, заміною служило полотно, заґрунтоване бронзовою або олійною фарбою з кольоровими шерстинками.


Паперові шпалери в інтер’єрі французького замку

Коли ж виникли перші шпалери?

Печерні люди, звичайно, не знали шпалер, але прагнули прикрашати стіни свого житла, використовуючи шкуру і наскальний живопис. Кілька тисяч років саме ці «інтер’єрні ідеї» вважалися найкращими – до тих пір, поки не виникли перші шпалери.

За тисячу років до настання нашої ери з’явилися перші шпалери з тканини. Вважається, що батьківщина цього матеріалу – Ассирія і Вавилон. Це були полотна з грубих ниток з примітивними чорно-білими візерунками.
І тільки в 11 столітті нашої ери вже придумали декорувати стіни кольоровими полотнами, прикрашеними химерними орнаментами і біблійними сценами.

На початку 16 століття у Фландрії ткалися шпалери з полотен Рафаеля, які він спеціально підготував для прикраси Сікстинської капели. За «виробничий процес» відповідав нидердандский художник Бернгард Ван Олею. Тканинні настінні декорації були надзвичайно дорогі, і незабаром знайшли альтернативний спосіб виробництва – художник фламандської школи живопису Ван Ейк запропонує не ткати візерункове полотно, а розписувати вже готову матерію. Саме це винахід поклало початок процесу випуску «друкованих» шпалер.

Незабаром ринок Європи був завойований, а ще через 100 років на шпалери звернув увагу Петро Перший і наказав терміново впроваджувати «нововведення». У 1716 році заснували «Російську шпалерну мануфактуру», куди спочатку запросили майстрів з Франції. Але всього за 6 років виробництво шпалер в Росії було повністю налагоджено, причому курирували його вже місцеві майстри.

Історія появи паперових шпалер

Історія паперових шпалер почалася в Китаї, в період правління імператора Хоти. В цей час китайці винайшли папір (її робили з ниток і кори). Паперовими листами обклеювали стіни, а на них малювали картини і ієрогліфи.

 Китайські шпалери зламу 17-18 ст.

Що ж стосується «оригінальних» китайських шпалер, то вони були вперше завезені англійцями. Але покриття все ще залишаються занадто дорогими – вся справа була в тому, як роблять шпалери: спочатку друкували папір, а потім її розфарбовували вручну по спеціально виготовленим трафаретами.
А
в 17 столітті підданий англійської корони Цанер придумав нові види шпалер на стіни – паперові, що імітують тканину. Це був так званий «фальшивий шовк». Для його отримання папір грунтувалася і поверхня обсипалась обрізками шовкових ниток. Виходила «благородна матерія» – подібні зразки прикрашали Лувр і замок Рішельє.

Перша гільдія шпалерників з’явилася у Франції на початку 17 століття. Але про масовий випуск рулонів тоді ще й не думали – матеріал проводився шматками і не приклеювався на стіну, а кріпився на дерев’яний каркас.

Популярними малюнками в ті часи були фактури штукатурки і цегли, імітація архітектурних елементів.

А в 18 столітті пальму першості вибороли пасторальні мотиви з пастушками і пейзажами.

Після цього настала ера флори та природного каменю – найбільш затребуваними орнаментами стали квіткові, а серед імітацій особливою популярністю користувався малахіт, лазурит, мармур.

Сучасні технології, вініл і флізелін

Технічні можливості для випуску шпалер у рулонах з’явилися тільки в 17 столітті – спочатку гравер з Франції Папильон придумав матриці для безперервного друку малюнка, потім (знову у Франції) з’явилася машина для виготовлення рулонів. І тільки в 1839 друкар з Англії Престон встановив у машину для друку циліндричні валики – повчився прообраз сучасних друкарських верстатів.

Зразок бордюра. 19 ст.

А історія вінілових і флізелінових покриттів належить вже 20 століття. Так, комерційне використання вінілу почалося після 1933 року, коли продукт був запатентований компанією B. F. Goodrich Company. А перші вінілові шпалери з’явилися в США в 1947 – спочатку це було щільне «поліетиленове покриття», а сьогодні шар вінілу – мікропористий.

Цікаво знати, що

* У 15 столітті з'явилися перші шпалери в Європі.

* Тиснені (рельєфні) шпалери вперше виготовили англійці у 17 столітті. Вони імітували коштовні тиснені шпалери зі шкіри.

* Першу фабрику з виробництва паперових шпалер заснував французький майстер Ревеілон у 1752 році.

* Перша машина, яка могла друкувати довгі рулони паперу, з'явилася в 1785 році.

* Ще в добу бароко почали фарбувати окремі приміщення у різні кольори. За добу ампіру стандартними вважали —

·                    жовтий колір для парадної зали

·                    синій колір для вітальні

·                    зелений колір для парадної спальні чи кімнати господині.

Чим далі було житлове помешкання від столиць, тим сміливіше порушували цей стандарт і зала могла мати сірий колір, а непарадна спальня взагалі мала білені стіни і прості та зручні меблі.

Використані джерела:

https://cikavi-fakty.com.ua/istoriya-vinaxodu-shpalerxto-vinajshov-shpaleri-i-malyunok-na-nix/

https://rulon.net.ua/ua/articles/istoriya-poyavi-shpaler/

https://oboev.com.ua/koli-vinikli-pershi-shpaleri

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%96_%D1%88%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8_19_%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%82%D1%82%D1%8F

Комментариев нет:

Отправить комментарий