воскресенье, 4 июня 2023 г.

 Уроки народознавства. Зелені свята.

Що означає назва «Зелені свята»?

Зелені свята народна назва циклу словянських свят язичницького походження, що охоплює кілька днів перед Трійцею та перші дні Троїцького тижня (після Трійці).

В різних народів тривалість Зелених свят різниться та має власні обряди. Однак завжди Зелені свята позначають кінець весни та початок літа, поєднують вшанування померлих та рослинності з метою забезпечити хороший врожай.

Тиждень перед Трійцею в українців називається «зеленим», «клечальним» або «русальним», а три останні дні цього тижня і три перші дні Троїцького тижня називають «Зеленими святами».


Цікаво знати

Назва «Зелені свята» дохристиянського походження та мала в давніх слов'ян ширше значення, ніж за сучасності.

Так, червень (давні назви – кресень, ізок) мав такі свята:

4 червня – день Ярила, свято молодої зелені, родючих сил землі;

9 червня – свято зародження життя в колосках ярої пшениці;

11-20 червня – дні, у які поле потребує дощу для розвитку колосків, а потім (під час цвітіння) – сухої погоди;

19-24 червня – тиждень водних русалок;

24 червня – день Купали, свято сонця, вогню й води.

Дещо з історії

Відомості про давню обрядовість Зелених свят збереглися в середньовічних документах. Наприкінці XI ст. чеський князь Владислав засуджував обряди, що здійснювався у вівторок або середу на Зелені свята, коли біля джерел забивали жертовну тварину та розсипали сіль і мак.

У статутах Ґнєзненської провінції та Краківської й Познанської дієцезій першої половини XV ст. описано заклики духовенства на Зелені свята шанувати християнського Бога замість піснями, плесканням у долоні й танцями привертати увагу язичницьких богів.

Існують різні обряди, пов'язані з рослинністю на Зелені свята. Наприклад – прикрашання оселі чи людей вінками, могло відбуватися прикрашання дерев. Так будинки прикрашаються пахучою зеленню: любистком, м’ятою, полином, чебрецем та свіжими паростками берези. Набір святкових рослин відрізняється залежно від регіону.


Напередодні Зеленої неділі, у суботу, що називалася клечаною, хату, подвір'я та господарські будівлі прикрашали клечанням – зеленими гілочками дерев або великим листям, які часто ламали в лісі. Гілки встромляли в стріху, на воротах, біля вікон, за ікони. Підлогу або долівку в хаті встеляли запашними травами: татарським зіллям (лепехою), чебрецем, полином. З дерев українці обирали для клечання частіше клен, липу та березу.

У Зелені свята в деяких місцевостях України були звичаї, пов'язані зі священними деревами. Обряд «водіння тополі» відомий на Полтавщині, Київщині, Черкащині, Харківщині. Дівчата вибирали поміж себе дівчину, найжвавішу в іграх, на «тополю», прикрашали її намистом, стрічками та квітами, обличчя зав'язували хусткою, руки прив'язували до палиці і так водили по селу з гучними піснями. Хлопці підхоплювали «тополю» й несли її на руках, а дівчата намагалися відняти їй й поставити на землю. Поширена пісня, що супроводжувала цей обряд:

...Стояла тополя край чистого поля

Стій, тополенько, не розвівайся,

Буйному вітроньку не піддавайся...

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%96_%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%B0



Комментариев нет:

Отправить комментарий