четверг, 29 июня 2023 г.

 До третіх півнів – чому ми так говоримо?

Півників українці люблять. Це неабияк позначилося на народному мистецтві: їх малювали на печах, чисто вибілених стінах хат, використовували у декоративному живописі, кераміці, вишивали на рушниках, ткали на килимах, виготовляли дерев’яні іграшки у вигляді півника, ялинкові прикраси, пекли солодке печиво — півники. А які смачні цукерки-лизунці, також у вигляді півника!

 

А ще Півень – це птах-символ, який має сакральне значення у світоглядів українців. До наших днів збереглися такі вирази: «вставати з першими півнями» або «гуляти до третіх півнів».

Навіщо півень кукурікає вночі?

Насправді він багато разів кричить і вдень. Але ось, вночі через тиші увагу на його крик акцентується сильніше. Кричать півні в будь-який час року і взимку, і влітку. А, до речі, було помічено, що взимку він починає кукурікати дещо пізніше. Значить, справа не тільки у внутрішніх біологічних ритмах цій особливій птиці. Має місце і зовнішній подразник, тобто, реагування на початок нового дня.

Як і більшість тварин, жителі курника вночі сплять. Але, незважаючи на це, півень примудряється за ніч прокричати три рази.

Перший раз його гучне "кукуріку" можна почути о першій годині ночі,

а вже наступного - в 2 години.

Втретє півень кукурікає о 4 годині ранку.

ПІВЕНЬ: до [других (третіх)] півнів. За північ; до пізнього часу або до ранку.— Якщо ж, бувало, засиджувались [дівчата й хлопці] аж до третіх півнів, то це були досвітки. (О. Воропай. Звичаї нашого народу.) До пѐрших півнів До півночі.

Вечорниці в довгі осінні та зимові ночі були найкращим місцем для слухання всіх тих страшних історій в дусі гоголівського “Вія” чи “Мертвецького великодня” Г. Квітки-Основ'яненка. Улюблений час “нечистої сили” — з півночі до третіх півнів.

 

Недарма здавна на Русі півнів називали «природними будильниками».

Збираючись у далеку путь, доводилося вставати з "першими півнями". Селянки піднімалися, коли півень прокричить вдруге за ніч. Це був час доїння корів і приготування сніданку для сім'ї.

На «треті півні» прокидалася все село, і починався трудовий день.

Ким був півень для селян в Стародавній Русі?

Горлатого вихованця називали головним господарем двору. Без нього на селянському дворі не буде водитися худоба. Корова не дасть молока або ж воно буде несмачним.

Що означає крик півня

Півень в українців – це символ сонця, світла, вогню, войовничості, пильності. За повір’ям, крик півня, що віщує наближення дня, відганяє від хати нечисту силу та злих духів.

Особливо небезпечний для нечисті почакун, або півень-царик, про якого кажуть, що він пищить іще в яйці. Навіть лев, цар звірів, боїться цього птаха. До такого півня ставляться з великою шаною, і різати його вважається справою нерозсудливою і грішною. Чумаки, вирушаючи в далеку дорогу, брали його з собою як найкращий, найнадійніший оберіг від усього лихого.

Живий «барометр»

Спів півня корисний ще й тим, що по ньому можна передбачити погоду. Так, якщо півень заспівав відразу після заходу сонця, значить, потрібно чекати зміни погоди в бік погіршення. А, якщо птах кукурікає після 10 години вечора, ніч буде тепла і тиха. Взимку півнячий крик після 9 години вечора віщував швидке потепління.

Сила чорного півня

Виявляється, із цим птахом пов’язано безліч вірувань. Одне з них – потреба обирати півня темного, бажано чорного кольору.

Існувала думка, що головним на подвір’ї повинен бути саме чорний півень. Це надійний захист від сусідських заздрощів. Вважалося, що відьма не зможе зробити нічого лихого господарям дому. Також їм не страшні прокльони, людські плітки, намовляння. Не даремно чорного півня заводили, як тільки в родині з’являвся первісток.

Хоча в деяких регіонах, навпаки, боялися тримати на обійсті чорного птаха. Бо через нього ніколи не будуть житі в злагоді чоловік і жінка. Аби нишком зчинити в якійсь сім’ї сварку між господарями, досить лише принести їм у подарунок чорну курку та пустити в дворі. Більш давнє повір’я тлумачить: якщо чорному півню більше 7 років, його слід зарізати. Інакше від нього кури знесуть яйце, з якого народиться вогняний змій.

Цікаві прикмети та повір’я

*У численних оповідях про відьом, чортів та упирів людина, яка протистоїть потойбічному, має протриматися всю ніч, поки не заспіває півень. Тоді нечиста сила змушена відступити.

*Якщо півень обходив навколо хати, а потім злітав на тин і співав, знали: треба чекати гостей, і саме з того боку, з якого боку хати півень співає. Йому примовляли: «Якщо дорогий гість, нехай тобі буде золотий хвіст, а якщо поганий гість, то нехай відпаде і той хвіст».

*Якщо півень співає ввечері, буде весела і тепла ніч; якщо вночі – нічого не бійся; якщо вранці та вдень – буде добра погода; якщо на покуті й на порозі – будуть гості; якщо часто співає біля вікна – на нещастя, або ж хтось помре з родини.

*Доброю прикметою вважалося запускати півня в новозбудовану хату, перш ніж там оселяться люди.

*За повір’ям, коли півня позбавити хвоста, він стає слабший за курку, тому це пір’я за всяку ціну намагаються виривати відьми.

*А злякану дитину кропили водою, у якій був викупаний півень.

*Казали: «Якщо півня в господі не мати, то лихий заведеться»

*Півника несли на гостину, як дорогий подарунок. Дарували молодим на весілля.

*У давнину півня обмінювали на двох курочок-несучок.

 Збереглося багато народних переказів про півнів.

*Кажуть, колись чорти хотіли скинути на церкву, монастир чи село велетенський камінь. Вже й викотили його на високу гору. Але як тільки тричі заспівали півні на світанку, лиходії щезли, а камінь так і залишився на горі, наче застиг. (Наприклад, такий переказ поширений у селищі Підкамінь Бродівського району на Львівщині).

*Відразу після свята Петра і Павла (12 липня) з трьох півників господині варили борщ, як нагадування про те, що апостол Петро тричі зрікся Ісуса Христа і тричі заспівали півні.

*Також побутували перекази про червоного півня, який може показати захований скарб, або й сам ототожнюється зі скарбом. Однак, якщо на червоного півня накричати, образити його, не дати їсти, то він може й хату спопелити. Втім, це — лишень повір’я…

 

Відучити півня від його незвичайного співу практично неможливо. Відомі експерименти, коли півнів тримали кілька днів у повній темряві. І, навіть, в цьому випадку його годинник не дали збій. Він продовжував кукурікати відповідно до розкладу.

Напевно, не варто відучувати півня кукурікати. Адже його спів - це пісня нового дня. Це торжество сонячного світла і тепла. Прокидаючись від дзвінкого півнячого крику, природа оживає. А людину, яка прокидається під спів півня, чекає прекрасний день з відчуттям чогось дивного і радісного!

 

https://jak.koshachek.com/articles/piven-kukurikae-vnochi-jak-viduchiti.html

https://loveukraine.com.ua/tradytsii-ukraintsiv-chomu-hospodari-obov-iazkovo-trymaly-chornoho-pivnia-v-podvir-i/ 

Комментариев нет:

Отправить комментарий