четверг, 8 июня 2023 г.

 Цікаве про енциклопедії

Енциклопедія  – це сукупність наукових знань з широкого кола питань. У широкому розумінні – це збірка наукових відомостей і довідок на різні теми, призначена для широкого кола читачів.

Енциклопедичний словник Брокгауза

Перші енциклопедії

Хоча сам термін «енциклопедія» увійшов у побут тільки в ХVІ столітті, енциклопедичні праці відомі з давніх часів. Термінологічні словники складалися вже в Давньому Єгипті (2 тисячоліття до н.е.). Збірки знань складалися і в Стародавньому Китаї (ХІІ століття до н.е. – Х століття до н.е.).

Енциклопедії були популярні в християнському світі в період раннього Середньовіччя. Прикладом можуть служити твори Ісидора Севільського. Найбільша праця Ісидора «Етимології» є енциклопедією тодішніх знань, взятих переважно з античності. У 20 розділах своєї книги Ісидор виклав відомості з граматики, риторики, математики, медицини, історії, права, космології, теології, агрономії, зоології та інших галузей знань. Книга користувалася надзвичайною популярністю в середні віки: до нашого часу збереглися понад тисячу її рукописних примірників. Крім того, Ісидор Севільський є автором численних праць з природознавства, граматики, теології, історії.

Томас з Кантімпри «Про природу речей» (1230—1245)

«Liber Rerum Natura» (Про Природу речей) було написано фламандським католицьким священником Томасом. У цій енциклопедії Томас підсумовує фізичні знання його часу. Він описує людей, тваринне царство, флору, каміння метали, Астрономічні явища, явища погоди й казкові істоти, які населяють регіони невідомої природи. Ця енциклопедія складалася з двадцяти книг.

Написану латинською мовою енциклопедію Томаса використовували як основу пізніші енциклопедії

Цікаво знати

Найпоширеніший у наш час алфавітний порядок, мабуть, вперше застосував Джон Гарріс в енциклопедії Лексикон Технікум


Лексикон Технікум Харріса, титульна сторінка другого видання, 1708 


Енциклопедія Гарріса була, в основному, присвячена науці, але в тому розумінні, яке існувало на початок XVIII ст., і який у наш час назвали б наукою і технологією. Утім, значна кількість статей стосувалося гуманітарних наук, образотворчого мистецтва, законодавства, комерції, музики та геральдики. Порівняно невеликий за обсягом, близько 1200 сторінок, Лексикон можна назвати швидше енциклопедичним словником, ніж енциклопедією в сучасному розумінні цього слова. Сам Гарріс вважав його словником; справді, це один з перших технічних словників всіх часів і народів.

Двотомна Циклопедія Чемберса крім алфавітного порядку ввела ще одне нововведення: внутрішні посилання з одних статей на інші.

Перший том першої в світі «Енциклопедії» з’явився 1 липня 1751 року.

Спочатку «Енциклопедія» виходила за підпискою тиражем 4250 екземплярів. Вона неодноразово перевидавалася. Незабаром подібні видання отримали розповсюдження у всіх країнах. З 1772 року в Единбурзі почала виходити «Британіка», а з початку 19 століття власні енциклопедії створили в Німеччині, Іспанії, Росії.

Рекламний плакат для 11 видання Британіки (1913) 

Енциклопедії XX століття

Найвідомішою енциклопедією ХХ століття стала «Британська енциклопедія».

Поряд з традиційними енциклопедіями з'являються енциклопедичні словники школяра.

У 90-х роках XX століття з розвитком мультимедійних технологій з'явилися електронні енциклопедії на компакт-дисках. Комп'ютерні технології істотно змінили характер доступу до енциклопедичних даних пошук статей став практично миттєвим, з'явилася можливість вставляти в статті не тільки якісні фотографії, але і звукові фрагменти, відео, анімацію. Найбільш значущим стало видання в 1993 році «Encarta» американською корпорацією Майкрософт, і у 1994 році електронної версії «Британіки».

Вільна енциклопедія Вікіпедія

З розвитком інтернет-технологій стала можливою поява Вікіпедії – енциклопедії, яка створюється та редагується усіма охочими. Як інтернет-довідник Вікіпедія з 2007 року є і найпопулярнішою серед подібних ресурсів. За обсягом відомостей і тематикою Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією, яка коли-небудь створювалася за всю історію людства. Однією з переваг Вікіпедії є можливість представлення інформації рідною мовою.

Засновники Вікіпедії – Ларрі Сенгер і Джиммі Вейлз. Офіційне відкриття відбулося 15 січня 2001 року.

А що в Україні?

На українських землях першим рукописом, що мав характер енциклопедичного змісту, був переписаний у Києві «Ізборник Святослава» 1073 року, що містив збірку витягів з біблійних книг і творів візантійських богословів та проповідників, відомості з природничих наук, етики, перелік рекомендованих і заборонених Церквою книг тощо.

Першим друкованим довідником енциклопедичного змісту став «Лексіконъ славеноросскій и именъ тлъкованіє» Памви Беринди (1627) – старословянсько-український словник і алфавітна збірка тлумачень європейських, грецьких та інших власних назв з біблійної історії.

Історія видання довідкової історичної літератури в Україні розпочинається у ХVІІ столітті з виходу «Синопсиса» (1674) – першого короткого систематичного викладу історичних подій в Україні та Росії з найдавніших часів до останньої чверті ХVІІ століття.

Першим створювачем українського енциклопедичного словника у 1836 р. Став Маркевич Микола Андрійович.

Своєрідним енциклопедичним виданням з історії українського народу була підготовлена після видання першого тому «Історії України» у 1898 р. за ініціативою видатного українського історика М.Грушевського двотомна праця «Українский народ в его прошлом и настоящем.

У 1927  році було засновано видавництво «Українська Радянська Енциклопедія» (УРЕ). Серед його фундаторів Всеукраїнська академія наук (тепер НАН України) та Наркомат освіти республіки. Першим головним редактором став відомий державний діяч, академік ВУАН М.О. Скрипник.

У 1989 році Головну редакцію УРЕ перетворено на видавництво «Українська радянська енциклопедія» За роки своєї діяльності видавництво випустило сотні томів різних видань: першу в історії українського народу Українську Радянську Енциклопедію, Український Енциклопедичний Словник; «Історію міст і сіл Української РСР», багатотомні енциклопедії історії України, народного господарства, сільського господарства, кібернетики, мистецтва, літератури тощо; енциклопедичні словники – юридичний, політичний, філософський, економічний тощо.

У 1955—1984 роках у Нью-Йорку випущено унікальну багатотомну «Енциклопедію українознавства» за редакцією В.Кубійовича. У десяти томах цього видання висвітлена історія України з найдавніших часів до 60-х років XX століття.

УСЕ – універсальний словник-енциклопедія містить близько 25000 статей, 3200 ілюстрацій, фото, карт, схем, таблиць: найновіші факти, історія та сучасність, наука і техніка, культура і спорт, географія і медицина, персоналії та реалії, Україна і світ. Підготовлено на основі міжнародного проекту EUROPEDIA, автор проекту шведський енциклопедист, засновник і президент Шведської Академії Вербовізуальної Інформації Свен Лідман. В Україні виходить регулярно від 2001.

Нині найбільшим енциклопедичним проектом в Україні, є Енциклопедія сучасної України.

https://uk.wikipedia.org/wiki/

https://nbukids.wordpress.com/2011/06/29/

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2ae3bd310a6c 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий