понедельник, 28 августа 2023 г.

 Ще раз про «царицю» наук

До кінця літа залишилося зовсім небагато. Перше вересня вже не за горами. Хтось із дітлахів не дуже радіє цьому, а дехто із задоволенням розпочне свій новий навчальний рік.

Та щоб вам не було дуже сумно від такої новини, пропоную цікаву інформацію про дуже «страшну» і не цікаву науку, яка є обов’язковим навчальним предметом. Звичайно ж, мова про математику.

З дитинства нас переконують, що математику необхідно знати кожному. Це «цариця» всіх наук. Насправді ж людині в житті потрібна лише незначна її частина. Важливо вміти рахувати і мати базові знання. Все інше в більшості випадків ніколи не стане в нагоді. У всякому разі, це стосується вищої математики, інтегралів та іншого.

Перед вами деякі цікаві факти про математику, які, можливо, змусять глибше вивчити цю науку.

Дещо з історії математики

* В Стародавньому Єгипті люди не знали дробових чисел. Вони використовували тільки цілі. Також єгиптяни не мали таблиці множення і не користувалися математичними правилами.

* Знак «дорівнює» вперше був використаний математиком з Англії. Це сталося в середині XVI століття.

* Число «Пі» було придумано індійським математиком Будхаяном ще в VI столітті до нашої ери.

* Квадратні рівняння створив індійський математик у VI столітті нашої ери.

* Вперше знаки додавання і віднімання з’явилися в літературі більше 500 років тому. Вони зафіксовані у виданні «Правила алгебри».

 

А ви знаєте, що

* слово «цифра» виникло в арабській мові. У перекладі воно означає «нуль». Однак насправді поняття куди більш широке. Під цим словом розуміють всі існуючі цифри.

* в результаті досліджень з’ясувалося, що студенти, які жують під час іспиту з математики жувальну гумку, показують набагато кращі результати, ніж ті, хто цього не робить. Фахівцям досі не вдалося пояснити зв’язок.

* найбільшим на Землі числом є центиллион. Воно виглядає як одиниця і шістсот нулів.

Гра цифр
* Сума всіх чисел в діапазоні 1 – 100 дорівнює 5050. Якщо ж скласти всі цифри, написані на рулетці в казино, вийде страшне число – 666.

* Єдине число, яке не можна записати римськими цифрами – 0.

* Число з найбільшою кількістю назв – це нуль. (але про це іншого разу)

Ще декілька цікавих фактів про математику

* Щорічно в світі святкується День математики. Зрозуміло, це не загальнонаціональне свято. Однак серед вчених його прийнято відзначати.

* Математика – цікава наука. Вона допомагає не тільки при розрахунках, але і в отриманні логічних висновків. Не дарма ж логіка виникла саме з математики.

* Найбільш загадковий математик – Евклід. До наших днів дійшли праці стародавнього вченого. При цьому інформації про нього самого практично немає.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий