воскресенье, 23 апреля 2023 г.

 Наша планета – Земля

Чи багато ми знаємо про планету, на якій живемо? Пропонуємо вам деякі цікаві факти про Землю

1. Скільки Землі років? Нашій планеті більш ніж 4,5 млрд. років. Останні дослідження засвідчили, що Земля трохи молодша Сонця – вона з’явилася лише на 10 мільйонів років пізніше.

2. Цікавим є той факт, що всі планети Сонячної системи крім нашої носять імена з грецької та римської міфології.

3. Земля не повністю кулястої форми. Вона дещо випукла на екваторі та трішки сплюснута на полюсах. ооскільки наша планета постійно обертається, це також вплинуло і на її форму.

Розміри Сонця порівняно з Землею

4. Відстань від Землі до Сонця становить понад 149,6 мільйона кілометрів, а сонячне світло доходить до Землі за 8,3 хвилини. Це означає, що якби Сонце раптово згасло, на Землі ми б це помітили лише через понад вісім хвилин.

5. Якщо просвердлити тунель крізь Землю, а після цього стрибнути в нього, то вам знадобиться близько 42 хвилин, щоб дістатись до іншої сторони.

6. За точними підрахунками повний оберт навколо осі наша планета здійснює за 23 години та 56 хвилин, тобто насправді доба дещо коротша ніш загальноприйняті 24 години.

7.Кожне століття тривалість дня збільшується на 1.7 мілісекунди

8. Це стосується і тривалості року, оскільки оберт навколо Сонця триває понад 365 днів і 6 годин. Саме тому кожні чотири роки додається ще один день у календарі (29 лютого) і такий рік ми називаємо високосний.

9. Землетрус поблизу Японії 2011 року збільшив швидкість обертання Землі та тим самим скоротив день на 1,8 мікросекунди.

10. Якщо б у нас не було Місяця, день на Землі тривав би не більше шести годин.

Розміри Землі і Місяця

11. Земля єдине місцем в Сонячній системі, де можна побачити повне сонячне затемнення.

12. Від 10 до 20 вулканів вивергається десь на Землі кожного дня.

13. Практично весь час, десь на Землі можна спостерігати грозу. Вчені підрахували що кожного дня на нашій планеті вирує понад 750 гроз.

14. Блискавки у поверхню Землі влучають по 100 раз в секунду або понад 8.5 мільйона разів в день.

15. Кожного року вчені виявляють до пів мільйона землетрусів, сто тисяч з яких можна відчути навіть без спеціальних приладів. Практично кожні 5 днів на Землі відбувається землетрус здатний призвести до різного рівня руйнувань.

16. Існує досить золота в ядрі Землі, щоб покрити її повністю шаром понад 45 см.

17. Лише 3% води Землі прісної, решта 97% солоної. З цих 3% понад 2% замерзло в льодовиках і льодовиках. Це означає, що менше 1% прісної води міститься в озерах, річках і під землею.

18. Чи жарко в центрі Землі? Температура в центрі Землі становить приблизно 3870 градусів за Цельсієм. З наближенням до центру Землі на один кілометр температура в середньому зростає на 20 градусів за Цельсієм.

19. Щорічно відкривається близько 2000 нових морських видів. 2/3 всіх морських видів залишаються досі невивченими (загалом їх налічується близько 1 мільйона).

20. Найхолодніший материк Антарктида насправді вважається пустелею. У внутрішніх регіонах на рік випадає лише 50 міліметрів опадів (у вигляді снігу, звичайно). . Середньорічна температура там становить -57.8 градусів за Цельсієм.

21. Вже через 300 років може зникнути понад 75% усіх тварин.

Більше цікавих фактів можна дізнатись тут:

Джерела: https://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-zemlyu

https://www.factday.net/3-3-vsi-cikavi-fakty-pro-zemlyu.html

 

 https://www.youtube.com/watch?v=Kv1gDPSOCKY


Комментариев нет:

Отправить комментарий