воскресенье, 23 апреля 2023 г.

 Чи були дракони реальними істотами?

Драко́н — збірна назва, що об'єднує ряд вигаданих істот, переважно змієподібних, великих розмірів, часто з додаванням ознак інших тварин. Слово «дракон» використовується в найменуваннях деяких реальних видів хребетних, переважно рептилій і риб. Образ дракона поширений в міфах і легендах, знайшов широке поширення в фентезі, а також використовується в окультизмі та містиці.

Міфи, легенди, казки

Міфи й легенди про драконів відомі практично всім народам світу. Характеристики драконів і ставлення до них у різних культурах відрізняються. В традиції країн Далекого Сходу дракони здебільшого зображуються із приязню, добрими, покровителями людей. Західній традиції властиве зображення драконів злими істотами

Здебільшого у слов'ян, зокрема й українців, дракона називають змієм

В українських народних казках зустрічаються різні мотиви про змія:

·                    викрадення змієм дівчини чи дівчат, які є сестрами головного героя («Котигорошко», «Три підземні царства»);

·                    охорона змієм джерела або ж криниці й обмін води на жертву («Кожум'яка»);

·                    змій-спокусник. Він зваблює матір чи сестру головного героя та з їхньою допомогою прагне знищити богатиря («Звірине молоко»);

·                    викрадення змієм небесного світила («Іван Фат Фрумос»).

Зміям притаманні деякі людські риси: вони живуть у замках, мають матерів, дочок, вірних коней. Вони живляться олов'яними або ж залізними галушками та пиріжками, п'ють вино.

Чи існують дракони?

Білі та вогняні, великі та малі, китайські, європейські та американські. З головами левів, птахів та собак, отруйні та небезпечні. А також стародавні, мудрі, які допомагають людям та зберігають скарби й знання. Все це – дракони. Але чи існували вони насправді?

Дракони чи не найпопулярніші міфологічні створіння світу. Протягом багатьох століть люди вважали, що вони насправді існують.

Історії про драконів відомі в багатьох культурах різних народів, від Америки до Європи, та від Китаю до Індії. Про них розповідали з найдавніших часів біля вогнищ, а легенди про них передавалися протягом поколінь.

Історія драконів

Досі невідомо, коли та де почали вперше розповідати про драконів. Але величезні літаючі змії описувалися як мінімум за часів Стародавньої Греції та Шумеру.

У стародавньому світі дракони виглядали як величезні змії, готові знищити людину своїми кільцями і вбити за допомогою отруйного дихання.

У легендах про драконів найчастіше розповідалися так само, як і про будь-яку іншу міфічну тварину. Іноді вони були корисними та захищали людей, а іноді були небезпечними та завдавали шкоди.

Все змінилося після того, як світом поширилося християнство. Після чого дракони стали сприйматися як щось зловісне, і нерідко виступали втіленням сатани. У середньовіччі більшість тих, хто щось чули про драконів, знали про них з біблії. В ті часи мабуть більшість християн вірила в те, що дракони існували насправді. Зрештою в книзі Йова дуже докладно описується Левіафан, і опис цього чудовиська дуже схожий на дракона.

Походження драконів

Саме слово “дракон” походить від грецького слова “драконта”, що означає “дивитися”. Передбачалося, що ці монстри охороняють скарби, сидячи на горах із золотих монет та коштовностей.

Дракони — одні з небагатьох міфологічних створінь, які беруть участь у легендах у ролі сильного й лякаючого супротивника, якого треба вбити.

У християнстві є легенди про праведних святих, які борються із Сатаною у вигляді дракона і стирають його з лиця землі. Найвідоміший із них Святий Григорій Побідоносець, також відомий як Драконоборець. За легендою, він прийшов до міста, якому загрожував жахливий дракон. Святий врятував прекрасну діву, захистив себе знаком хреста і вразив страшне чудовисько списом. Городяни так вразилися вірою та хоробрістю Святого Григорія, що тут же всі стали християнами.

Чи існують дракони насправді?

Нині дуже мало людей вірять у те, що дракони насправді існують.

Проте лише кілька століть тому чутки про драконів схоже підтвердилися свідченнями очевидців. Моряки, що повертаються додому після плавання до Індонезії, повідомляли про зустріч із драконом. То був Комодський дракон, вид варана. Довжина Комодського дракона досягає 3 метрів, також він агресивний та досить небезпечний.

Крім комодського дракона у природі зустрічаються дуже невеличкі ящірки-дракони. Це летючі дракони, рід ящірок із сімейства агамових, що мешкають у Південно-Східній Азії. Вони відрізняються від інших ящірок широкими шкірними складками з боків, за допомогою яких можуть планувати на відстані, що перевищують 20 м.

 Дронт був дивним птахом, і наше розуміння його загибелі й зникнення до 1662 року настільки ж дивне.

Якби не зразки, що зберігались в фондах музейних колекцій і нарешті були відкриті широкій публіці, дронтів можна було б назвати просто «міфом», якому стільки ж років, скільки самій Землі! Але в XIX столітті, нарешті, з'явилося підтвердження того, що дронт був справжнім і що він просто вимер. З того часу скам'янілості й інші частини зразків були ідентифіковані як дронт.

Але на відміну від дронта, який є просто певним типом птахів, дракони — це велика група рептилій.

Дракони та їхній зв’язок з динозаврами

До драконів належать сухопутні, морські і водні рептилії. Хоча дракони в старих формах класифікації також позначали змій, динозаври - більш специфічна категорія.

Динозаври — це наземні рептилії, які (за визначенням) мають один з двох видів тазостегнових суглобів, що дозволяють їм природним чином підніматися над землею.

Отже, всі динозаври — це дракони, але не всі дракони — це динозаври.

Важливо розуміти, що слова «динозавр» не існувало до 1841 року. Сер Річард Оуен винайшов термін «динозавр», що означає «жахлива» ящірка. Можливо, суперечок можна було б уникнути, якщо б вони просто назвали кістки динозаврів «драконовими» кістками.

Причини вимирання драконів

Так чому ж дракони (наприклад, динозаври) вимерли? Безпосередніми причинами вимирання драконів, ймовірно, були зміна навколишнього середовища, діяльність людей, хвороби, генетичні проблеми, катастрофічні події і т. д.. Майте на увазі, що більшість легенд про драконів закінчуються вбивством останнього. Як і дронт, людина могла бути головним чинником, чому драконів більше не існує.

Є ймовірність, що деякі дракони все ще живуть у віддалених частинах світу або під землею і виходять тільки в певний час. Це було звичайною справою для старих історій про драконів.

Проте малоймовірно, що ми знайдемо будь-кого з них живими так само, як малоймовірно, що ми знайдемо поштових голубів, дронтів і багатьох інших істот, які були приречені на вимирання.

https://creacenter.org/uk/news/chi-buli-drakoni-realnimi-istotami   

https://vokrugsveta.ua/uk/vokrugsveta/chi-isnuyut-drakoni-28-01-2022 


Комментариев нет:

Отправить комментарий