воскресенье, 27 марта 2022 г.

 

Повість  Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц»

Лише серце добре бачить.

Найголовнішого не побачиш очима.

А. де Сент-Екзюпері «Маленький принц»

Як часто ви дивитеся на небо, милуєтеся зірками?

Якщо людина за все життя «жодного разу не понюхала квітки, жодного разу не подивилася на зірку, нікого ніколи не любила, вона не людина, вона гриб», – напише французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері.

 

Екзюпері народився в 1900 році в Ліоні в аристократичній родині. Дитинство його пройшло в старовинному родовому замку. Антуан де Сент-Екзюпері виріс напрочуд обдарованою людиною: він малював, грав на скрипці, писав твори, захоплювався технікою та архітектурою. У нього було багато друзів, оскільки він умів дружити. Шкільне прізвисько «Дістань-но місяць» вказувало не лише на кирпатий ніс, а й на веселу вдачу.

Два роки Екзюпері навчався на архітектурному відділенні школи витончених мистецтв і добровольцем пішов звідти в армію, ставши льотчиком. Тема польотів стане основним мотивом усього творчого шляху письменника.

Перше оповідання Екзюпері «Льотчик» було опубліковано в 1926 році. Потім з'являються в пресі роман «Південний поштовий», книга «Земля людей», яку Французька академія відзначила Великою премією, і багато інших творів.

На сторінках «Читацьких вітрил» ми з вами поговоримо про його головну книгу – філософську казку «Маленький принц». Книга вийшла в 1943 році з присвятою другу Антуана – Леону Верту. Цей твір став його письменницьким заповітом. Пророчо лунають рядки: «Шукайте мене в тому, що я пишу ... Щоб писати, треба, перш за все, жити.»

Цікаво знати

Казку «Маленький принц» було перекладено 150 мовами.

                                        

Далі буде!

Комментариев нет:

Отправить комментарий