четверг, 10 марта 2022 г.

                     В Шевченківські дні повертаємось знову до  творів Тараса Шевченка

Сьогодні ми згадуємо вірші Шевченка про Україну, які багато в чому стали пророчими. Якщо ви ще не відкрили «Кобзар», то можете прочитати на сторінці блогу цікаву інформацію або перейти за посиланнями.

Шевченко — символ війни та боротьби за свободу

Прикладом Шевченка надихається багато людей, його пророчі слова дають сили нашим героям-захисникам. Тарас Шевченко був і досі є символом опору у Києві під час Революції Гідності, він надихав людей і на Донбасі, і зараз під час нападу Росією на Україну. У  ці важкі дні, як і в часи Шевченка, українці дають відсіч російським окупантам та захищають свою рідну землю.

10 фраз Тараса Шевченка, які допомагають боротися за Україну

1.     Борітеся — поборете! Вам бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!

2.     Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь.

3.     Вогонь запеклих не пече.

4.     Наша дума, наша пісня, Не вмре, не загине. Ось де, люди, наша слава, слава України!

5.     Доборолась Україна. До самого краю. Гірше ляха свої діти. Її розпинають.

6.     Поховайте та вставайте, Кайдани порвіте. І вражою злою кров’ю Волю окропіте.

7.     Кохайтеся, чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі — чужі люде, Роблять лихо з вами.

8.     Якби ви вчились так, як треба… То й мудрість би була своя.

9.     Зажурилась Україна — Така її доля!

10.                       Свою Україну любіть. Любіть її… во врем’я люте, В остатню, тяжкую мінуту. За неї Господа моліть.

https://nv.ua/ukr/art/ukrzaliznicya-zapustila-derzhavnu-garyachu-liniyu-dlya-dopomogi-naselennyu-pid-chas-viyni-50223282.html

 

Якщо ж ви прихильник української музики, то ця інформація саме для вас. Пропоную декілька пісень на вірші Шевченка у виконання українських співаків та гуртів. Можливо саме пісня надихне вас на читання цих віршів.

«Кому Вниз» – Суботів

"Стоїть в селі Суботові..." – вірш про велику розруху в Україні, яка прийшла після того, як Богдан Хмельницький вирішив віддати Україну під протекторат царської Московії. Однак, поезія має оптимістичне закінчення: "Церков-домовина розвалиться… і з-під неї встане Україна". Ці слова, як ніколи актуальні зараз, коли триває війна з Росією і деякі політичні сили намагаються домовитися з агресором.

Пісня "Суботів" легендарного українського гурту "Кому Вниз" вийшла у 1990 році. До речі, це не єдина пісня на слова Шевченка в репертуарі рокерів. "4" – четвертий студійний альбом "Кому Вниз" – повністю присвячений творчості Тараса Шевченка.

«Скрябін» – Мені однаково

Гурт "Скрябін" у 2001 році взяв участь у проекті "Кобзар. Нові акценти". У диск увійшло 14 пісень на слова Шевченка, виконані відомими українськими музикантами і гуртами. Крім пісні "Мені однаково", Андрій Кузьменко виконав композицію "Якось-то Йдучи Уночі".

Вірші Шевченка актуальні й до сьогодні. Інакше сучасні виконавці б так не полюбили його творчість. Пізнайте Кобзаря по-новому – слухайте 7 найкращих сучасних пісень на слова Тараса Григоровича.

Ірина Білик – Бандуристе, орле сизий

Пісня "Бандуристе, орле сизий" увійшла до альбому Ірини Білик "Країна" (2001). В основу композиції ліг вірш Тараса Шеченка "Н. Маркевичу", написаний 1940 року у Санкт-Петербурзі. Микола Маркевич – відомий історик, перший український енциклопедист. Саме з ним Шевченко консультувався, коли писав славнозвісну поему "Гайдамаки". Ролик для Ірини Білик створив відомий кліпмейкер Алан Бадоєв.

«Нічлава» – Ой, у горі роман цвіте

Гурт "Нічлава" став відомий кожному українцеві після того, як заспівав з "Тартаком" пісню "Не кажучи нікому". Та хлопці і до того виконували просто неймовірні треки. Один з таких – "Ой, у горі роман цвіте". Цей вірш був написаний Шевченком під час останньої поїздки в Україну у 1859 році.

«Мертвий півень» – Садок вишневий

Цей вірш кожеш знає ще зі школи. "Мертвий півень" зробив дуже круту рокову обробку ліричної поезії про ідилію сільського життя. Слухайте і набирайтеся драйву!

Сестри ТЕЛЬНЮК – Царице неба і землі

Це пісня-уривок з поеми Тараса Шевченка "Марія", написаної 1859 року. Коли слухаєш цю композицію, по шкірі пробігають мурашки, у ній є справді щось божественне. І звісно, сестри Леся і Галя Тельнюк виконують її неперевершено.

В репертуарі сестер Тельнюк є ще кілька пісень на слова Кобзаря – "І мертвим, і живим" та "Не женися на багатій".

«Тарасова ніч» – Заповіт

Львівський фольк-рок-оркестр "Тарасова ніч" дуже емоційно виконав один з головних творів Кобзаря. А в цьому відео ви ще й можете ознайомитися з картинами, намальованими Шевченком.

https://maximum.fm/ce-divovizhno-7-suchasnih-pisen-na-slova-shevchenka_n117016

    

Комментариев нет:

Отправить комментарий