понедельник, 12 июля 2021 г.

 

Поради літа. Дещо про медуз.

                         
Середина літа Саме час поїхати відпочивати на море. Але ж, кажуть, цього року дуже багато медуз. Що робити? Перш за все я пропоную дізнатися про ці незвичайні творіння трохи більше. Можливо тоді Вам не буде так лячно.


Коренерот          Автор: anapacity.com

Цікаво знати

Медузи мешкають у морях, океанах та у прісноводних озерах. Серед цих тварин є небезпечні особини, які жалять за допомогою нематод. Представляємо цікаві факти про медузи.

Видовий склад налічує біля 3000 найменувань, але нові види виявляються досі.

Ці безхребетні одні з найпростіших живих організмів. У них немає мозку, дихальної, кровоносної і видільної систем. Але вони можуть сприймати запахи і світло.

Тіла медуз прозорі, покриті трьома шарами епідермісу і на 95-98% складаються з води. Зовні схожі на желе. Для порівняння – в тілі людини біля 60% води.


Аурелія ауріта

А Ви знаєте, що

У деяких видів є очі. Всього їх 12 пар. Розташовані таким чином, що забезпечують огляд на 360 градусів. Очі потрібні як для орієнтації в просторі, так і для вистежування здобичі. Полювати медузи можуть на креветок і рибу, оглушаючи їх своїми щупальцями.

Біологами виявлені біолюмінесцентні види, які світяться в темряві.

Життя і розвиток

Розвиток починається з яйця, з якого з’являється личинка, яка називається планулою. Вона в осідає на дні і розростається в поліп. Далі поліп формується в дорослу особину.

Деякі види можуть розмножуватися брунькуванням.

Тривалість життя особини залежить від її розмірів. Час життя найдрібніших видів становить декілька годин, а гіганти існують декілька років.

Медузи можуть мешкати як в солоній, так і в прісній воді. Прісноводні види абсолютно нешкідливі і не залишають опіків.

Візьміть до уваги!

Для різновидів, що мешкають в солоній воді, затяжні опади згубні. У сезон дощів їх чисельність помітно скорочується.

 Медузи можуть плавати не тільки за течією. Вони заковтують в себе деяку кількість води, а потім виштовхують назад, і таким чином переміщуються.

Ці безхребетні продовжують збільшуватися в розмірах протягом усього життя.

Оце так! 

Передбачається, що медузи існували на землі раніше динозаврів. Приблизний час їх зародження – понад 600 мільйонів років тому. Це підтверджується виявленими в 2007 р. в штаті Юта збереженими викопними відбитками.

Назва походить від героїні давньогрецької міфології Медузи Горгони. Цей термін ввів Карл Лінней в 1752 р.

Для допитливих

Остання з виявлених медуз – рожева медуза. Знайшли її біля 10 років тому у водах Карибського басейну.

У 1991 році в наукових цілях в космос було відправлено 2 000 медуз. Вони легко перенесли невагомість і навіть розмножувалися в космосі. Але потомство, вироблене в ході експерименту, загинуло після повернення на Землю.

В Азії деякі види цих безхребетних вживають в їжу. Налічується приблизно 25 найменувань їстівних медуз. Їх їдять в салатах або в замаринованому вигляді

Рекорди з життя медуз

Окремі жіночі особини можуть відкласти до 45 000 личинок на добу.

Найбільша медуза називається «гігантська арктична». У найбільшою виявленої особини діаметр купола склав біля 2 метрів, а довжина щупалець – понад 35 метрів.

Вид номура досягає у вазі 200 кілограмів, а діаметр купола може перевищувати 2 м. Живуть переважно в Жовтому і Південно-Китайському морях. У 2009 році в Токійській затоці перекинулося рибальське судна вагою в 10 тонн, яке намагалося витягнути сітку з декількома медузами номура.

Найнебезпечніша з вивчених видів-морська оса (кубомедуза). Навіть нетривале зіткнення з щупальцями цього виду викликає нестерпний біль. При більш активному контакті можливі важкі наслідки, аж до летального результату. За останні 50 років від отрути морської оси загинуло понад п’ять тисяч осіб. В цілому вона носить в собі стільки отруйної речовини, що одна здатна погубити не менш 50 осіб за раз.

Вид туритопсис нутрикула живе дуже довго — при несприятливих умовах медуза опускається на дно, перетворюється в поліп і знову розвивається до дорослої особини. Якби не природні вороги і зовнішні впливи, ці медузи заполонили б весь океанічний простір.

На Скелястому архіпелазі в Тихому океані є озеро, в якому спостерігається найбільше скупчення медуз. Розміри озера становлять 450 м в довжину і 170 м в ширину, і в ньому проживає понад два мільйони особин.

Найменша популяція у великої червоної медузи. На сьогоднішній день їх виявлено всього 23.

Плямиста австралійська медуза за одну добу може пропустити через себе до 13 тонн води.

 Що робити, якщо вас вжалила медуза

Алергія може проявитися не одразу. За словами лікаря, іноді після двох контактів алергія не проявляться, а на третій раз можуть з'явитися симптоми.

Симптоми при алергії:

Хоч медузи українських морів не є небезпечними, все залежить від конкретної людини і її сприйняття. Найбільше від опіків цих істот страждають алергіки і діти.

Найкраще уникати дотику до медуз: дивитися під ноги, брати за купол, щоб не пожалитись, відгортати їх від себе.

Медузи не жалять, якщо тримати їх за купол      Автор: Vgorode.ua


Гарного відпочинку!


Комментариев нет:

Отправить комментарий