вторник, 16 августа 2022 г.

 Щоб такого почитати?

Якщо ви на цій сторінці, то, швидше за все, вам подобається дізнаватися про щось нове, або ви любите перечитувати давно забуті сторінки літератури чи історії. Саме вам я пропоную історичний роман «Гетьман Іван виговський».

Роман І. Нечуя-Левицького «Гетьман Іван Виговський» вийшов у 1898 р. у Львові. Проте події, які описані у творі, дуже подібні до тих подій, що відбуваються зараз.
І. Нечуй-Левицький створив цілу галерею цікавих, почасти суперечливих чоловічих і жіночих образів: стомленого військовими походами і хворобою, інколи непередбачливого й свавільного в останні роки життя Богдана Хмельницького, поміркованого й розважливого Івана Виговського, мудрого Юрія Немирича, неврівноваженого й хворобливого Юрія Хмельницького, честолюбної Олесі Виговської, веселої Катерини, сестри гетьмана, шанованої та розважливої Ганни Золотаренко тощо.
Роман читається легко і невимушено. Сподіваюсь, дорослим читачам  та учням старших класів він сподобається. Якщо у вас немає можливості відвідати бібліотеку, пропоную перейти за посиланням і читати он-лайн

https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=902

ІВАН ВИГОВСЬКИЙ – ГЕТЬМАН, ЯКИЙ РОЗГРОМИВ МОСКОВСЬКІ ВІЙСЬКА У КОНОТОПСЬКІЙ БИТВІ 1858 Р.


365 років томуу вересні 1657 рокуІван Виговський став гетьманом козацької держави. Насамперед він запам’ятався тим, що, розірвавши угоду з Московським царством, хотів повернути Україну в лоно Речі Посполитої.

 Іван Виговський другий, після Богдана Хмельницького, гетьман (1657-1659) фактично незалежної козацької держави, який намагався вийти з-під впливу Москви, в зіткненнях з якою переміг:

спочатку в "гібридній війні" (Кремль оголосив законно обраного гетьмана Виговського поза законом і спробував організувати громадянську війну);

потім безпосередньо у військовій битві під Конотопом 28-29 червня 1659 р. вщент розгромив стотисячне московське військо під командуванням князя Трубецького (сучасні російські історики стверджують, що армія була менше). Козацька і татарська кіннота пройшла спустошливим набігом аж до Воронежа і Тули, розоривши понад 30 міст.

Виговський зумів здобути найбільшу перемогу над Москвою через 40 років після Петра Сагайдачного, зберігши цілісність України. Інтелектуал, дипломат, воїн, абсолютно європейська людина, він зробив сміливу спробу вирватися з-під задушливої опіки Москви, відстоюючи природне право України на самостійний вибір подальшого шляху свого розвитку. Здавалося б, після перемоги у Конотопській битві він був у кроці від заповітної мети, коли в Москві стояла паніка і особисто цар керував земляними роботами з укріплення Москви.

Подвиги гетьмана Івана Виговського.

Незважаючи на всю неоднозначність і суперечливість особистості Івана Виговського, ми не можемо заперечувати один безсумнівний факт: перед нами, безумовно, герой свого часу і, звичайно ж, патріот України. У вчинках гетьмана чітко простежується служіння в першу чергу державним інтересам. Що ж ще можна поставити йому в заслугу?

Якщо вам цікаво, то більше дізнайтесь за посиланням:

http://heroes.profi-forex.org/ua/vigovskij-ivan-ostapovich


Комментариев нет:

Отправить комментарий