пятница, 10 ноября 2023 г.

 Блаватний чи брунатний? А може смарагдовий?

 Українська мова – це те, чим повинен володіти кожен українець. Вона цікава, милозвучна, насичена яскравими та незвичайними словами.

Проте в українській мові дуже багато слів, які не кожен українець може зрозуміти. Це можна пояснити тим, що в Україні дуже багато діалектів. До того ж, письменники, наприклад, часто використовують слова із давньої української мови.

Відомий український мовознавець Олександр Авраменко розповів про те, як назвати коричневий, зелений та синій кольори українською мовою.

Виявилось, що синій українською мовою звучить як блаватний.

"Блават" застаріла назва волошки синьої польової квітки, поширеної в Україні. 

Тому блаватний те саме, що і волошковий, тобто синій. Це слово дуже люблять поети", пояснив О.Авраменко.

 

Виявляється, "брунатний" це коричневий колір. В англійській мові є слово з таким же коренем "браун", що означає "коричневий", пояснив Олександр Авраменко.

 
Ну а смарагдовий – це слово зустрічається досить часто – яскраво-зелений. Назва походить від дорогоцінного яскраво-зеленого каменю. Наприклад, "кіт зі смарагдовими очима", - сказав О.Авраменко.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий