воскресенье, 12 ноября 2023 г.

 Чи подобаються вам андрути?

Якщо ви подорожували Україною, то, напевно, помітили, що в різних куточках країни по-різному називають ті чи інші речі. Так історично склалося, що жителі певного регіону мають особливий словниковий запас і в усному мовленні ним користуються.

Одним з таких слів є "андрути". Це слово добре знають люди у Львові та на околицях. Про нього майже нічого невідомо навіть у Чернівцях та Івано-Франківську, хоча ці регіони поруч. І вже точно про андрути не чули в східних чи південних регіонах країни.

Цікаво те, що, мабуть, всі куштували андрути, але точно не всі знають, що означає це слово. "Андрути" – це вафлі. Однак не просто вафлі, а перемащені кремом і складені як торт. Коли були часи дефіциту, то деякі бабусі називали андрутами навіть звичайні фабричні вафлі.

Такі вафлі обов'язково повинні були хрумкими, щоб вони не розмокли від крему. Сам крем використовують масляний або звичайне варене згущене молоко. Туди можна додати мелені горіхи, какао, зефір, безе, мармелад чи кокосовий крем. Головне, щоб крем не був занадто мокрий, а його текстура повинна бути густою.

 

Трішки історії  для загального розвитку

Оскар Пішінґер, спадкоємець знаменитого кондитера Леопольда Пішінґера, придумав та запатентував свій торт в 1880-х роках у Відню. Торт цей – 5 перекладених кавово-горіховим кремом “карлсбадських” облаток-вафель.

І десь в той сам час в кулінарних книжках та записниках господинь з’являються його родичі – польські “андрути калішські” (пишуть, що десь в 1850), і, головне, львівські андрути (теж середина 19 ст).

Кажуть, що львівські андрути були “львівською відповіддю” віденському Пішінґеру. Однак, чи було це наслідуванням, чи, як це часто буває, паралельними процессами  невідомо.

Цікаво знати

Існує чимало переписів, тобто рецептів, різних смачних андрутів.

А їх є безліч, принаймні тих, що стосується львівських андрутів. Бо львівські господині вважали своїм святим обов’язком взяти класичний перепис і додати чогось свого, щоб її андрути були інші (і, безумовно! ліпші), аніж сусідчині. То ж і переписів андрутів в нас – як зірок на небі. 

Ось кілька комбінацій перемащувань на андрути (припускаємо. що маємо 9 шарів, а такі пачки є зазвичай в продажу) –

3 шари масляно-згущико-кавового крему + 3 шари абрикосової конфітури, вимішаної з грубосіченим горіхом + 3 шари масляно-згущико-кавового. Верх і боки обмазати кремом і обсипати дрібнотертими горіхами.

або

3 шари масляно-згущикового крему з келішком коньяку + 3 шари розтертого до однорідності зефіру + 3 шари масляно-чоколядового крему. Верх і боки обмазати кремом і обсипати грубо потовченою “безешкою”.

або

весь тортик перемащуємо масляно-цитриновим кремом, в який вмішали дрібносіченого кольорового мармеладу.

або

весь тортик перемащуємо “через раз” чоколядовим  і кокосовим кремами, верх і боки – будь яким з них, і обсипаємо кокосовою стружкою.

або-або-або…

придумайте свій рецепт і

Смачного вам!


Комментариев нет:

Отправить комментарий