воскресенье, 17 мая 2020 г.

18 травня – Міжнародний день музеїв 

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.
Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Інтернет в умовах карантину – це майже телепорт. Сьогодні, не виходячи з дому, можна потрапити до музею, відвідати виставку або подивитися виставу

Введений карантин вніс свої корективи в життя багатьох. Особливо складно усидіти на місці тим, хто веде активний спосіб життя і звик щодня пізнавати щось нове.

Що ж робити, якщо ви полюбляєте подорожувати й карантин для вас – справжня мука? Чим себе зайняти в умовах ізоляції, коли всі фільми та серіали вже переглянуті, а настільні ігри – явно не для вас? В Інтернеті є відповідь!
Музеї онлайн / Скріншот

Віртуальний тур українськими музеями просто неба

Тут представлені сім автентичних музеїв. Кожен з них являє собою віртуальну подорож, під час якої можна перенестися на століття назад і доторкнутися до минулого.
Заповідник "Поле полтавської битви" / discover.net.ua
Садиба Котляревського в м.Полтава/ md-ukraine.com
Будинок Кочубея в Батурині / chernihivregion.travel
Музей Григорія Сковороди в м.Переяслав Київської області / varta.kharkov.ua

Що  ще дивитися, поки музеї зачинені на карантин, та як світові й українські мистецькі майданчики комунікують на онлайн-платформах: 

Google Arts&Culture

Платформа Google Arts&Culture проводить для користувачів віртуальні тури галереями світових музеїв, дає змогу ознайомитися з інформацією про художні твори та створювати власні віртуальні колекції. Музеями-партнерами платформи є, зокрема, Версаль, галерея Уффіці, Ермітаж, Третьяковська галерея та інші.
На платформі розміщені понад 30 віртуальних турів, 150 інтерактивних виставок, 300 тисяч фотографій і відео.
Експонати можна розглянути в додатку Google Arts & Culture на iOS і Android. Панорамні відео доступні також на YouTube.



Підписуйтеся також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм і гарної вам подорожі! (нехай і віртуальної)













Комментариев нет:

Отправить комментарий