среда, 13 октября 2021 г.

 Всесвітній день Хліба

 

В Просторівській школі вже більше 20 років існує Куточок Хліба. Він є складовою частиною шкільного музею. Тут зібрані документи, вирізки з газет, світлини, які розповідають відвідувачам про тяжку і почесну працю хліборобів, пекарів. На особливу увагу заслуговують матеріали до шкільних свят, присвячених хлібу. В Куточку також зібрані різні рецепти випікання хліба. Та приваблюють відвідувачів насамперед експонати Куточка.





 Сьогодні з нагоди свята Куточок отримав подарунок від директора СБК Гонтарь Ірини Анатоліївни – дідух із колосся пшениці.



 

Цікаво знати

Свято було засновано у 2006 році з ініціативи Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. А вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року була створена Продовольча та сільськогосподарська організація ООН, яка займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства та його виробництва.

 

історія хліба

Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, та готувалися з крупи і води та випікалися на розпеченому камінні. А ще вважається, що перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті.

 

Цікаво знати

В старовину білий хліб вживали в основному багатії, а чорний та сірий (через колір) хліб вважався їжею бідноти. Лише в 20 столітті житній та зерновий хліб став користуватися більшою популярністю.

 
В Україні до хліба завжди ставилися дбайливо і з любов’ю, оспівуючи родючу землю, яка дарує головну їжу.

 

Зовсім не дивно, що безліч прислів’їв і приказок присвячено хлібу, який символізує добробут і достаток, мир і здоров’я.

 

Багато снігу — багато хліба.

Без солі, без хліба—немає обіда.

Без хліба —не обід; без капусти — не борщ.

Весна днем красна, а на хліб пісна.

Глибше орати — більше хліба мати.

Житній хліб —пирогів дід.

На чорній землі білий хліб родить.

Не буде хліба, не буде й обіда.

Дещо з історії

В 1266-му році в Англії був прийнятий закон, який регулював масу хлібобулочних виробів, а також їх вартість і оплату роботи пекарів.


 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий