вторник, 25 января 2022 г.

 

Льюїс Керролл

цікаві факти про життя англійського письменника

 
Льюїс Керролл- найулюбленіший дитячий письменник усього світу, він придумав Алісу і її кумедних, не завжди зрозумілих друзів. Народився Льюїс Керролл в тихому селі Дарсбері, Чеширського графства, Англія, в уже далекому 1832 році 27 січня. Його батьком був англіканський парафіяльний священик.

 Льюїс Керролл: цікаві факти

Багатьом відомо, що Льюїса Керолла насправді звуть Чарльз Латвідж Доджсон. Однак ім’я, під яким вийшли в друк книги про пригоди Аліси, теж справжнє – просто трохи переосмислене. Письменник і математик узяв свої справжні імена «Чарльз Латвідж», переклав їх на латинь – вийшло «Карл Людовик». Після чого він знову переклав їх на англійську, взявши інші аналогії – «Керролл Льюїс» – і поміняв їх місцями.

Доджсон дуже любив дітей. У нього було 10 молодших братів і сестер, з якими йому доводилося возитися. Ще хлопчиком він почав придумувати для них невеликі віршики і казки.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/lyuyis-kerroll-tsikavi-fakti

 Цікаво знати

Чарльз Доджсон страждав безсонням. Намагаючись відволіктися від сумних думок і заснути, він вигадував математичні головоломки, і сам же їх вирішував. Свої “опівнічні завдання” Керролл випустив окремою книжкою.

  

А Ви знали, що

Відомому математику і письменнику приписують кілька винаходів: книжкову суперобкладинку, дорожні шахи, триколісний велосипед, електричну ручку, мнемонічну систему для запам’ятовування імен та дат. А ще ніктографію – інструмент для письма в темряві.  Тож не дивно, що цей винахід належить саме Льюїсу Керроллу – письменник і вчений часто прокидався вночі з думками, які необхідно було негайно записати, а розпалювати світильник в той час доводилося досить довго.

 Керролл – талановитий математик

Він займався евклідовою геометрією, лінійною і матричною алгеброю, математичним аналізом, теорією ймовірностей, математичною логікою і математикою (іграми і головоломками). Зокрема, він розробив один з методів обчислення визначників (конденсація Доджсона).

Джерело: https://dovidka.biz.ua/lyuyis-kerroll-tsikavi-fakti

ВИКЛАДАЧ-ЛЕКТОР ЛЬЮЇС КЕРРОЛЛ

Льюїс Керролл заїкався, був сором’язливим, і якщо вірити глузуванням сучасників, завжди ховав руки під рукавички. Крім того Керролл був шульгою, але в школі його примушували писати правою. Ще Льюїса Керролла студенти називали найбільш нудним лектором.

МЕДИЦИНА В ЖИТТІ КЕРРОЛЛА

На одній з лекцій, з ним стався неприємний випадок, один зі студентів впав в епілептичний припадок, Керролл зміг і йому допомогти, після чого у нього прокинувся інтерес до медицини.

Льюїс Керролл був великим математиком, письменником фантастом, дияконом, лектором в коледжі, фотографом.

СВІТЛИНА

Льюїс Керролл був дуже захоплений фотографією. Це заняття вимагало багато старань і терпіння, також фотоапарат був у ті часи дуже недешевий.

 Льюїс Керролл – один з перших фотографів-портретистів XIX століття. Більш ніж на половині всіх фотографій, зроблених між 1838 і 1960 роком, фігурували немовлята. Фотосесії з дітьми, які періодично влаштовував Керролл, були частиною культури того часу.

 Джерело: https://dovidka.biz.ua/lyuyis-kerroll-tsikavi-fakti

ВЕСЕЛИЙ СВІТ-ЛЯЛЬКОВИЙ ТЕАТР

Льюїс Керролл з самого дитинства любив ляльковий театр, і навіть змайстрував свій власний. У той час було дуже актуально спостерігати за ляльковими героями, наприклад Панч і Джуді- скандальна пара, яка на превелику радість маленьких глядачів, тої справу вступала в бійку (екшен був цікавий ще тоді). Ще в дитинстві маленький Льюїса виявився талант сценариста, в його ляльковому театрі народжувався світ чарівництва і веселощів.

КЕРРОЛЛ- АНГЛІЄЦЬ

У всіх англомовних країнах твори Льюїса Керролла на третьому місці по цитованості фраз, після Біблії та творів Шекспіра. Англійське суспільство включило Льюїса Керролла в список самих англійських речей.

Льюїс Керролл лише одного разу залишав Великобританію – це була поїздка в Росію у справах духовенства, і прожив там цілий місяць. Разом зі своїм другом преподобним Генрі Ліддоном на запрошення православної церкви він побував в Санкт Петербурзі, Москві, Сергієвому посаді і Нижньому Новгороді.


https://www.youtube.com/watch?v=svrEgkCTNGM

Комментариев нет:

Отправить комментарий