воскресенье, 25 сентября 2022 г.

  

Що ми знаємо про бабине літо?

Бабине літо – це народна назва періоду від кількох днів до трьох тижнів з теплою та сонячною погодою, що настає восени після тривалого холодного періоду.

Саму по собі назву «бабине літо» використовують переважно східні та західні слов'яни. Південні слов'яни – Болгари звикли говорити «циганське літо» і очікують на нього зазвичай до 15 вересня. У країнах з німецькою мовою називають ці дні «літом літніх жінок», голландці бабине літо звикли називати як «після літа». Жителі Франції називають його – «літом Святого Дені», в Італії цей період називається «літом Святого Мартіна».

Різні джерела по-різному дають інформацію з приводу виникнення назви теплого періоду початку осені. Але ні в кого не залишається сумніву, що цей термін народного походження. Є одна версія – за старих часів баби готували продовольчі та інші запаси на зимовий час. Цей відрізок осені називали не через теплу погоду. Просто в ці дні починалися жіночі турботи: баби м'яли та ткали пеньку. Літні місяці були найскладнішими для жінок. Вони працювали і в полі, і вдома. А коли підготовку до зими було закінчено, а врожай зібраний вони дозволяли собі відпочинок на початку осені. Днів для відпочинку відводилося досить мало, як і тривалість самого бабиного літа. За цим йшли жіночі роботи знову – рукоділля, стелили льон, пряли на веретені.

                                                        

Бабине літо – це чудова пора, коли в календарі вже осінь, а за вікном сонячна та тепла погода. Здавна, вважалося, що воно настає із Семена-літопроводця (14 вересня) і завершується на свято Воздвиження (28 вересня). Проте кожного року ця пора припадає на різний час.

Це останні спекотні дні осені. Причиною такого тепла восени є те, що на деревах в’яне і жовтіє листя виділяючи при цьому велику кількість тепла, яке підіймається вгору і підвищує температуру повітря. Також в цей час на галявинах, лісах та парках літає павутиння, яке плетуть павучки, відчуваючи повернення тепла.

Наші бабусі поділяли цю пору на молоде і старе бабине літо. Вважалося, що молоде починалося 28 серпня і тривало до 11 вересня. Старе ж приходило в другій половині вересня, іноді – на початку жовтня.

І це ще не все! Є і третє бабине літо. Воно зазвичай несподівано поверталося на михайлівські дні, тобто друга половина листопада. І вже після цього починала панувати зима, перші морози та сніг, адже зазвичай Михайло приїздить білим конем.

Існує ряд народних прикмет пов’язаних із бабиним літом. А саме:

– Якщо в дні молодого бабиного літа з’явиться веселка – буде затяжна й тепла осінь.

– Якщо молоде бабине літо дощове – чекай негоди на старе.

– Бабине літо сухе – осінь мокра, дощове – осінь суха.

– Багато павутини на бабине літо – до ясної осені та холодної, сніжної зими.

– Якщо перший день (14 вересня) бабиного літа ясний, то бабине літо буде теплим і сонячним.

Бабине літо, як і сама осінь – прекрасна пора! Це і тепло сонячних променів, тихі осінні вечори, неповторні пейзажі лісів та парків, що вкриваються золотим листям. Час роздумів та здійснення своїх мрій.

Тому, забувайте про смуток та насолоджуйтеся кожною миттю та днем бабиного літа та осені.

https://velykoseverynivska-silrada.gov.ua/shho-zh-my-znayemo-pro-babyne-lito


Комментариев нет:

Отправить комментарий