пятница, 30 сентября 2022 г.

 Цікаві факти про найдавніші бібліотеки України

Сучасна бібліотека дуже відрізняється від тих, які були ще за князів. У Київській Русі бібліотеки працювали переважно при церквах або монастирях. Утім найперші бібліотеки з'явилися ще до прийняття християнства. У той час найбагатшою та найрізноманітнішою була бібліотека Софії Київської. Її засновником став князь Ярослав Мудрий.

Із розвитком друкарства великі бібліотеки з'явилися в школах Острога та Львова. У XVIII столітті козацькі старшини, єпископи і заможні люди створювали свої особисті бібліотеки.

НАЙСТАРІША БІБЛІОТЕКА В УКРАЇНІ

Легендарна книгозбірня Ярослава Мудрого вважається найстарішою бібліотекою в Україні, втім через те, що її багаторазово намагалися спалити московити та монголо-татари, від неї нічого не лишилося на сьогоднішній день.

Відповідно найстарішою чинною бібліотекою в Україні нині є Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка. Вона була заснована 1608 року як навчальна книгозбірня школи при єзуїтському колегіумі. Нею могли користуватися студенти. Відомо, що одним із читачів був майбутній гетьман України Богдан Хмельницький.

Наукова бібліотека на сьогодні має 57 книг, які видані до 1501 року.

У жовтні 2008 р. бібліотека відзначила своє 400-річчя.

Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, фасад головного корпусу, фото початку ХХ століття

Незважаючи на пограбування шведами 1704 р. і нищівну пожежу 1734 р. академічна бібліотека швидко відродилася і 1784 р. стала основою книгозбірні оновленого Університету.

Вагомими втратами для бібліотеки закарбувалися пожежі революційного 1848 р. – врятовано було лише 13000 томів та частину рукописних та графічних збірок. Кілька років врятована частина бібліотеки зберігалася у Ратуші, а з 1852 р. була перенесена до нового будинку Університету на вул. св. Миколая (нині – вул. Грушевського), 4.

Цікаво знати

Одним із важливих засобів заохочення студентів до користування бібліотекою, яка на кінець XVII ст. налічувала бл.10 000 книг, були “приватні нагороди” чи “переможні відзнаки”, які призначав ректор за рекомендацією викладачів за вивчену напам’ять книжку, або за блискуче володіння літературою під час диспутів.

Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка, читальний зал, фото 2015 року

ПЕРША ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА В УКРАЇНІ

Першою відкритою бібліотекою для відвідувачів стала Одеська національна наукова бібліотека 1829 року. Публічною вона стала на прохання графа Воронцова до Миколи І. Книжки тоді жертвували дворяни і губернатори, а також іноземці.

Нині значну частину фондів становлять українські книги видатного українського громадського діяча, бібліографа й укладача першого російсько-українського словника Михайла Комарова.

Бібліотека знаходиться у приміщенні сучасного археологічного музею. Ця будівля вважається перлиною архітектури. Її автор українець – Федір Нестурх.

НАЙБІЛЬША БІБЛІОТЕКА ТА НАЙСТАРІША КНИГА УКРАЇНИ

Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ) вважається найбільшою в Україні. Саме тут нараховується до 16 млн. книг і журналів – це 18 місце у світі.

Перші книги були рукописними. І саме у бібліотеці Вернадського знаходиться їх найбільша колекція: від глаголичних листків (X ст.) до Пересопницького Євангелія (XVI ст). Втім найдавніші друковані українські книги – "Апостол" – перебувають не тільки в НБУВ, а й у Львівській національній науковій бібліотеці України імені Василя Стефаника.

Найдавнішим виданням колекції (і взагалі найдавнішим виданням, що зберігається у книгозбірнях України) вважається "Трактат" Матвія Краківського, надрукований у Майнці близько 1460 року, ймовірно, за участі Й. Ґутенберга (також знаходиться у НБУВ).

використані джерела: https://www.5.ua/kultura/de-zberihaietsia-naistarisha-knyha-ta-kudy-zakhodyv-pochytaty-bohdan-khmelnytskyi-ukraina-vidznachaie-den-bibliotek-200114.html

https://photo-lviv.in.ua/10-tsikavyh-faktiv-pro-najstarishu-biblioteku-v-ukrajini/#:~:text=.

Комментариев нет:

Отправить комментарий