вторник, 20 сентября 2022 г.

 Вже у вирій птахи відлетіли…

Зозуля звичайна

Хто з нас не чув влітку «ку-ку»? Хто не просив зозулю накувати довгі роки життя… На Україні зозуля досить розповсюджений птах. З нею пов’язано чимало легенд, повірїв, прикмет. А чи багато ви знаєте про цього птаха?

Зозуля відома тим, що відкладає свої яйця у гнізда інших птахів. Її пташенят вигодовують прийомні батьки. Кожна зозуля підкидає яйця у гнізда того виду птахів, які вигодували її саму.

РОЗМНОЖЕННЯ

Зозуля в Європі є єдиним видом пернатих гніздових паразитів, який відкладає яйця у гнізда інших птахів. Самка зозулі шороку повертається на місця, де вона виросла сама, і у якості вихователів для своїх пташенят вибирає птахів того ж самого виду, які вигодували і її.

Зазвичай наприкінці травня зозуля відкладає по одному яйцю приблизно у дев'ять гнізд, у яких у цей час птахи насиджують свої яйця. Для того, щоб відкласти яйце в чуже гніздо і, як вважають деякі дослідники, викинути одне з яєць господарів, зозулі вистачає декількох секунд. Щоб зміни були якомога менше помітні, самка вибирає тих птахів, чиї яйця нагадують її власні.

Прийомні батьки годують зозуленя ще 1-1,5 місяця після виходу з гнізда.

ПЕРЕЛЬОТИ ЗОЗУЛЬ

Дорослі зозулі після відкладання яєць, приблизно до кінця липня, покидають Європу і летять на зимування до Центральної і Південної Африки. У квітні наступного року вони повертаються на місця гніздування і відкладають яйця.

Цікаво знати, що

Молоді зозулі відлітають в теплі краї в кінці серпня або навіть тільки на початку вересня, тобто значно пізніше, ніж дорослі птахи.

Молоді зозулі без допомоги дорослих знаходять дорогу до місць зимівлі.

ЇЖА

Зозуля харчується комахами, яких зазвичай знаходить на деревах і в кущах. Вона скльовує всіх комах, які трапляються у неї на шляху. Зозуля один з небагатьох птахів, які поїдають і волохату гусінь.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • Зозуля підкидає яйця луговим щеврикам, малинівкам, лісовим тинівкам, вівсянкам і трясогузкам.
  • Пташеня зозулі так вимогливо добивається корму, що іноді його годують й інші птахи, не тільки його „вихователі".
  • Зозуля має подібні назви на різних мовах. Так, наприклад, болгари її називають „куковіца", чехи - „кукачка". Німці зовуть її „кукук", а французи - „куку". В Румуніїії назва - „кук", а в Італії- „куколо".

Цікаво знати, що

Налічується близько 146 видів зозуль, зовнішність яких буває дуже різноманітною.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/zozulya-ptah

У більшості європейських держав зозуля звичайна знаходиться під охороною.

Взято із джерела: http://www.zoolog.com.ua/ptici74.html 



Комментариев нет:

Отправить комментарий