пятница, 14 июля 2023 г.

 А хто ж таки винайшов велосипед?

У сучасному світі велосипед є важливою частиною життя людини. Складно уявити, що колись був час, коли велосипеда не існувало. З моменту винаходу двоколісного коня він значно удосконалився, але основний принцип залишився незмінним — це два колеса, рама й педалі.

 

Цікава історія винаходу

Першим створив двоколісний засіб пересування в 1791 році французький граф де Сиврак. У століття коней і карет він примудрився зробити з дерева незвичайний для свого часу двоколісний механізм, який з гордістю назвав «Селеріфер» (виробник швидкості). Пересуватися на цьому пристрої можна було, відштовхуючись від землі ногами.

Барон Карл Дрез вважається «батьком» велосипеда, тому що він, по-перше, запатентував свій винахід, а по-друге, на відміну від машини де Сирвака, яка могла переміщатися тільки по прямій, його транспортний засіб було обладнано кермом, завдяки чому на ньому можна було здійснювати повороти прямо на ходу. Сам Дрез називав свою машину «самокатом для ходьби», хоча сучасники назвали конструкцію в честь її творця «дрезиною». 6 квітня У 1817 року (за деякими джерелами 1818 року) винахідник представив світу дивну конструкцію з дерев’яної рами, керма і двох коліс, яку назвав «машиною для бігу». Відтоді 6 квітня вважається днем народження велосипеда.

Термін «велосипед» (vélocipède) придумав французький винахідник Жозеф Ньєпс. Він модернізував самокат Дреза, забезпечивши його сідлом із змінною висотою та назвав цю конструкцію звичним нам словом «велосипед». Цікаво, що Жозеф Ньєпс прославився не як конструктор велосипеда, а в першу чергу як творець геліографії і один з перших винахідників фотографії.

 

У 1839 році шотландський коваль Кіркпатрік Макміллан удосконалив винахід Карла Дреза, оснастивши його педальним приводом. Педалі чинили не звичний нам круговий, а зворотно-поступальний рух і штовхали заднє колесо, з яким були з'єднані металевими стрижнями за допомогою шатунних передач.

 

У 1867 році винахідником Каупером була запропонована вдала конструкція металевого колеса зі спицями.

 У 1868 році французька фірма «Мейер і Ко» розпочала виробництво велосипедів з ланцюговим приводом на заднє колесо. Велосипедний ланцюг на цій конструкції розміщувалася праворуч від рами, і ця традиція збереглася до сих пір. Справа в тому, що раніше, вершники сідали на коня, як правило, з лівого боку. Це пояснювалося тим, що багато кавалеристів носили шаблі біля лівого стегна, які заважали б посадці з правого боку. На перші велосипеди люди теж сідали за звичкою з лівого боку, як і на коня. Тому, щоб ланцюг і провідні зірки не заважали посадці, їх розмістили праворуч від рами.


 У 1878-му році англійський винахідник Лоусон ввів в конструкцію велосипеда ланцюгову передачу ...

У 1885 році був винайдений англійським винахідником Джоном Кемпом Старлі перший велосипед, схожий на сучасний і іменувався «Скитальцем», від англ. "Rover". Ровер мав ланцюговою передачею на заднє колесо, однаковими за розміром колесами, і водій сидів між колесами.

У 1898 були винайдені педальні гальма і механізм вільного ходу, що дозволяє не обертати педалі, коли велосипед котиться сам.

До початку 20-го століття відносяться перші механізми перемикання швидкостей. Одним з перших способів перемикання швидкостей, застосовуваних на спортивних велосипедах, було устаткування заднього колеса двома зірочками — по одній з кожного боку.

Для перемикання швидкості треба було зупинитися, зняти заднє колесо і перевернути його, знову зафіксувавши і натягнувши ланцюг.

 На початку XX століття велосипедний рух переживав не найкращі часи. Причиною став масовий розвиток автомобільної промисловості. Попит на велосипеди впав, були закриті великі заводи з виробництва двоколісного транспорту. Через будівництво автомобільних доріг умови для їзди на велосипеді стали погіршуватися. Автовласників дратували райдери на дорогах, а поліцейські пріоритетним видом транспорту вважали автомобіль. Так що до середини минулого століття велосипед стали вважати розвагою для дітей.

Знадобилося ще кілька десятиліть, щоби людство усвідомило шкоду, яку наносять екології автомобілі. У всьому світі стали з’являтися організації, які пропагують велорух та здоровий спосіб життя. У багатьох великих містах стали створювати комфортні умови для їзди на велосипеді, і виробництво велосипедів стало стрімко зростати.

 

Найновіші удосконалення велосипеда

Зараз десятки виробників щодня покращують технології виробництва велосипедів. Байк стає дедалі легшим, комфортнішим і безпечнішим.

У 1983 році був винайдений вело комп'ютер. На початку 1990-х набули поширення системи індексного перемикання швидкостей.

Також останнім часом поширення набули електровелосипеди. Наявність мотора дозволяє долати значні відстані, не докладаючи великих фізичних зусиль. Це дуже актуально для людей похилого віку та тих, хто проводить багато часу в дорозі. 

Цікава інформація

Однак, щоб людство пам’ятало, наскільки довгий шлях пройшов велосипед, поки дійшов до нас таким, яким ми бачимо його, в різних куточках  світу відкриваються музеї велосипедів. Такі музеї є у Польщі, Голландії, Латвії, Данії, Канаді, Англії, США, Японії, Австралії. Кожен з музеїв має свої унікальні експонати, а тому дуже популярні серед відвідувачів.


Можливо, в Україні поки що немає музею велосипедів, проте в багатьох містах країні відкриті цікаві пам’ятники.



Наприклад, пам’ятник  Щасливому дитинству прикрашає головну вулицю Бердянська і радує всіх його мешканців. Це збільшена копія дитячого триколісного велосипеду. Бердянці та гості міста завжди залюбки залазять на велосипед для оригінального фото.

Використані джерела:

https://velokyiv.com/news/velo/5-faktv-z-stor-velosipeda?fbclid=IwAR1wKjf76se52NSvY3VyGuNYlJEsZGfQz06j_mY53zyh5MDwX0PN86pPWtE#:~:text=6%20%D0%BA%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BD%D1%8F%20%2D%20

 https://tut-cikavo.com/tekhnolohii/vynakhody/1083-vynahid-velosipeda

https://proextreem.com.ua/ua/istoriya-poyavleniya-velosipeda.-kak-vse-nachinalos/45/

https://velomesto.com/magazine/v-mire/samye-izvestnye-velosipednye-muzei-mira/https://velomesto.com/magazine/v-mire/samye-izvestnye-velosipednye-muzei-mira/

https://www.velosklad.ru/velo-obzor/info/4387-interesnye-pamyatniki-velosipedam-po-vsemu-miru

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий