среда, 19 июля 2023 г.

 Кропива – це оберіг чи диявольська рослина?

Хто з нас хоч раз не стикався із такою рослиною, як кропива? Найчастіше ми згадуємо цю рослину як дуже жалючу. Проте чи знаєте ви, що далеко не кожна кропива «жалить». Адже до родини кропив'яних входять понад 400 видів. З них на Україні росте лише вісім.

Досить цікавою рослиною є кропива і у народній культурі. З одного боку, вона відіграє роль оберегу, а з іншого кропива належить до диявольських рослин, бо наділена лихою силою.

Здавна люди вірили, що кропиву посіяв диявол, у кропиві любить ховатися нечиста сила, а тому вона проклята Богом.

Однак, кропиву використовували як оберіг від хвороб, нечистої сили, стихійного лиха. Її клали на ніч під голову, обв’язувалися нею, розкладали на вікнах, на порозі дому. На Купала перед купанням у річці на воду кидали кропиву. У деяких місцевостях для викликання дощу сікли кропиву. Під час першого вигону худоби на пасовисько південні слов’яни перед ритуальним доїнням прикрашали кропивою загони для овець, весь молочний посуд. На Закарпатті кропиву кидали в дійницю, щоб не хворіли вівці, щоб худобі, як і кропиві, ніщо не шкодило.

На Поліссі в обрядах проганяння нечистої сили стару жінку, яка уособлювала відьму, що хоче вкрасти вогонь із купальського вогнища, били кропивою; інколи, навпаки, ряджені (русалки, відьми) ганялися за учасниками обряду й хльостали їх кропивою.

Ще й зараз у селах вішають біля порога пучок цієї рослини — для охорони від «лихого ока».

Як можна побачити, роль кропиви є неоднозначною. Кому потрібно оздоровитися, а кому очиститися від злих чарів.

 Кропива – чудовий лікар!

Кропива може похвастатись багатим вмістом необхідних для людини речовин та елементів. В її листях багато вітаміну С, К і групи В, достаток магнію, хрому, заліза, міді, марганцю, бору та йоду.

 

Ось чому її застосовували з давніх часів для покращення здоров’я. Відомо, що рослина надає благотворний вплив на роботу багатьох органів і систем людини. Ще римські легіонери під час навчань і походів шмагали себе кропивою по руках і ногах. Так само чинили люди, які страждали від ревматизму. Такий звичай дійшов і до наших часів! 

Котлети з кропиви?

Здавна люди помітили цілющі властивості кропиви, тому намагались вживати її в їжу. Борщ з кропивою, начинка для пиріжків з кропиви, навіть кропивяні котлети – ці страви дійшли і до наших часів.

Існує століттями сформована думка, що, якщо хоча б тричі поїсти суп з молодої кропиви, то весь рік не будеш мучитися простудними захворюваннями. Важко стверджувати наскільки це вірно, але це можливо перевірити.

А ось в Англії готують кропивне вино, а ще кожен рік проводять чемпіонат, учасники якого поїдають листя кропиви.

Сорочка з кропиви — не вигадка!

Із кропиви робили нитку, яка йшла для виготовлення одягу, підстилок. Згадайте казку «Дикі лебеді» Г. К. Андерсена. Казкова принцеса, яка плете для своїх зачаклованих братів сорочки з кропиви, — не вигадка, а, радше, данина поваги цілющій рослині. Вона не лише лікує, а й знімає злі чари.

Більше цікавого про кропиву можна дізнатись тут:

https://www.google.com/search?q=%D0%A7%D0%BE%D0%BC%D1%83+%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%8C+%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B5%D0%BE&rlz=1C1GCEA_enUA887UA887&oq=%D0%A7%D0%BE%D0%BC%D1%83+%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%8C+%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B5%D0%BE&aqs=chrome..69i57.7942j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Комментариев нет:

Отправить комментарий