понедельник, 2 октября 2023 г.

 Привіт, Жовтень!

Кожна пора року чарівна по-своєму! Однак в осені є щось таке, що примушує нас ставитись до неї по особливому. А жовтень – він розкриває нам всі найкращі сторінки золотої осені. Недарма ж він і назву має відповідну – жовтень, тобто жовтий.

Цікаві факти про осінь

Звична нам осінь є далеко не у всіх регіонах Землі. У деяких куточках нашої планети немає чітко окреслених пір року як таких, замість них вирізняють сухі й дощові сезони.

● У Північній півкулі Землі, осінь починається у вересні, а закінчується в листопаді. У Південній півкулі все навпаки, там вона триває з початку березня до кінця травня.

● Осіння депресія так широко відома, що про неї навіть жартують, і вона згадується в безлічі фільмів і книг. Як показують дослідження, у середньому від осінньої хандри страждає приблизно 5 осіб зі 100.

● Скрізь, де є осінь, багато дерев скидають листя в очікуванні настання зими й холодів. Що цікаво, у тих куточках Землі, де звичних нам сезонів немає, деякі дерева також скидають листя. Просто вони позбуваються від листя не напередодні морозів, а перед настанням тривалого засушливого сезону, щоби зменшити втрату вологи через випаровування.


А ви знали, що

За статистикою, на осінні місяці доводиться більше весіль, ніж на зимові, літні або весняні.

● Психоаналітики зазначають, що восени в багатьох людей притупляється почуття страху.

● Бабине літо в США називають — індіанським, у Німеччині та Австрії — старечим, а на Балканах — циганським.

Народні спостереження про жовтень

Саме у жовтні у теплі краї відлітають останні птахи: «Жовтень ходить по краю, виганяє птиць із гаю».

Дають про себе знати вранішні приморозки: «Плаче жовтень холодними сльозами».

За багатьма прикметами жовтня визначають погоду на наступні місяці. Зокрема, якщо весь жовтень буде сухим, то безсніжним буде січень

 

Веселі факти про місяць жовтень

  • Люди можуть помітити, що слово Жовтень на англійській мові October має префікс octo, що означає вісім. Це тому, що в Стародавньому Римі жовтень насправді був восьмим місяцем у році, оскільки за давньоримським календарем рік починався у березні.

 
https://tut-cikavo.com/pryroda/dovkillia/1089-10-ts-kavikh-fakt-v-pro-os-n

https://uk.chicadventureit.com/hello-october-motivational-quotes


Комментариев нет:

Отправить комментарий