четверг, 7 декабря 2023 г.

 Куди взимку зникають мухи?

 Як дзижчу я в літній день, чуло кожне вухо.

Залітаю в кожен дім, знають всі мене, я…

 

Всім нам звичайно добре відома кімнатна муха. Але згадуємо ми про неї тільки влітку та на початку осені. І вже точно, ну не ласкавим словом. А от чи багато ми знаємо про цю надокучливу комаху?

 

Муха кімнатна – це одна з найрозвиненіших комах. Вона – небезпечний переносник багатьох видів захворювань.

Чи знаєте ви, що

Кімнатна муха трапляється всюди (але не в дикій природі, а в населених пунктах), немає її тільки в полярних регіонах.

Що роблять взимку мухи?

Деякі мухи з настанням зими гинуть, інші ж зимують, сховавшись в затишних місцях, а з настанням весни прокидаються і приступають до розмноження. У теплому приміщенні кімнатні мухи живуть і розмножуються протягом всього року.

 

Мухи в середньому живуть 30 днів. Ті, яким пощастило протриматися довше, з настанням холодів починають шукати щілини, шпарини та інші місця, де можна перечекати зиму. При цьому мухи шукають не тепло, а місце з рівною прохолодною температурою. У подібних місцях вони й зимують, впадаючи в сплячку.

Зиму можуть пережити і дорослі комахи, і їх личинки. З появою перших променів сонця дорослі мухи «оживають», а у личинок продовжується розвиток. Деякий час після пробудження мухи не здатні літати й швидко пересуватися, бо відчувають себе сонними. Звідси й пішов крилатий вислів про «сонну муху».

 А вам відомо, що

Мухи є досить майстерними запилювачами, набагато кориснішими в цій сфері, ніж жуки. Мухи мають невеликі розміри, за рахунок чого з легкістю досягають внутрішньої частини більшості квітів. Спеціалізовані щелепи дозволяють двокрилим харчуватись нектаром, і в процесі пилок переноситься від однієї квітки на іншу.

 

https://korotko.info/751

https://pustunchik.ua/ua/online-school/biology/zoology/yak-komakhy-gotuiutsia-do-zymy

Комментариев нет:

Отправить комментарий