четверг, 12 ноября 2020 г.

 

12 листопада – день Зиновія та Зиновії

традиції свята


Щороку 12 листопада православні віряни вшановують пам'ять православного святого Зиновія, єпископа Егейського, і сестри його Зиновії. Але крім цього з цим днем пов’язані і інші цікаві свята.

 

11 листопада в народі був відомий як день пастухів і вівчарів, а 12 листопада відзначали свято рибалок і мисливців. У північних областях саме зараз вони відправлялися на зимовий промисел. З цієї причини їм влаштовували пишні проводи і застосовували різні обряди, які, як вважалося, допоможуть залучити удачу.

В цей день традиційно відкривається сезон полювання й риболовлі. В народі вірили, якщо на Зиновія мисливець добуде хоча б одного звірка, то зимове полювання протягом усього року у нього буде вдалим. Рибалки у цей день також вирушали на лови. Якщо тенета приходили повними, улов неодмінно відзначали на березі річки.

12 листопада обов’язково потрібно було виїхати на першу порошу, щоб підстрелити хоча б одного зайця – тоді в наступному році постійно будеш повертатися з видобутком. Першого зайця мисливці зазвичай називали іменинником. Раділи, якщо вдавалося його зловити – тоді весь рік обіцяв бути дуже успішним.

У мисливців існував звичай домовлятися з лісовиком про те, щоб той не заплутав слідів в лісі і допоміг отримати більше дичини, а також захистив людей від небезпеки (особливо, від диких тварин). Так, мисливець обіцяв дідьку, що буде вести себе старанно: не бити звіра дуже багато, чи не витоптувати траву, чагарники не ламати, не чіпати звірів з дитинчатами. Якщо ж обіцянки не виконувалися, то дідько сердився і міг людини покарати: заплутати сліди, налякати, напустити лихоманку, відшмагати гілками по обличчю і т.д.

У народі цей день називали Синичкиним святом, оскільки птахи-зимники прилітають з півдня в рідні краї. До цього часу синиці, відчуваючи холод, прилітали з півдня в рідні краї. А люди робили для них годівниці з кормом: гарбузовим насінням, несолоним салом або арахісом, які розвішували на гілках дерев. 

В нашому регіоні синиці живуть постійно, поте з наближенням морозів вони підлітають ближче до житла людей і вже не такі лякливі, як влітку.

                                  
12 листопада шанували синиць, а тому вірили, що якщо вони залетять у двір цього дня, то в будинку обов’язково буде щастя.

За звичаєм жінки ворожили у цей день. Кидаючи крихти хліба або шматочки сала, вони спостерігали за птахом. Якщо синиця починає клювати крихти, то в будинку з'явиться достаток, а якщо сало – живність. 

Ще за поведінкою синиць судили про погоду: якщо вони цілими зграйками з'являлися біля будинку — це віщувало швидкі холоди. Також знали: якщо синиця свистить — це до ясного дня, якщо пищить — до нічного морозу.

 

Народні прикмети на 12 листопада

§   Щоб привернути до себе удачу потрібно погодувати птахів.

§   Якщо багато синичок прилетіло в цей день, то скоро похолодає.

§   Якщо випав сніг у вигляді дрібної крупи, насуваються сильні морози.

§   Синички клюють кору дерев – буде сира і дощова погода.

§   Почути рано вранці спів птахів – до холодів.

§   Якщо 12 листопада мисливець піймав зайця, а рибалка – рибу, то весь рік у них буде вдалим.

§   Дівчина, яка в цей день покуштує заячини, стане красивою і буде користуватися популярністю у протилежної статі.

Що не можна робити в цей день

Сьогодні не можна не дотримувати свого слова. Інакше ви будете серйозно покарані.

Не варто блукати самому у лісі, адже є підвищений ризик заблукати й не знайти шляху назад.

Також у цей день є певні правила поведінки на природі:

Не можна: витоптувати траву, ламати чагарники та дерева, бити багато звірів, чіпати тварин з дитинчатами.


Бережіть птахів, охороняйте їх, допомагайте пташкам взимку і вони віддячать вам весною і влітку.

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий