воскресенье, 28 февраля 2021 г.

В перший день весни, 1 березня, у світі святкують День котів

Свято традиційно відзначається в перший день березня. В Україні цей день святкується з 2004 року.

   виставка в шкільній бібліотеці

Цікаво знати:

Кішка – це найближча до людини тварина. Наука, яка займається вивченням цього виду тварин – фелінологія, твердить, що коти є надзвичайно розумними створіннями, багато в чому перевершують собак. (Однак це не заважає їм товаришувати!)

 кіт Лео (Леонардо) і пес Терік


 кіт Боня вдома господар!

Перші кошачі з'явилися на нашій планеті близько 50 мільйонів років тому. Впродовж наступних 25 мільйонів років у процесі еволюції з них сформувалися ранні сучасні види кішок, які населяють земну кулю і дотепер.

 кішка Нюся

 Фелінологи стверджують, що у світі сьогодні налічується 256 видів котів, які, безумовно, доповнюють затишок у всьому нашому житті.

кіт Боня (Боніфацій)


 

За даними Ліонського університету в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Найбільше їх в Австралії, де на 10 жителів приходиться 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією (тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів), а в Європі першість належить Франції, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. В той же час є країни, де домашній кіт майже не зустрічається (наприклад, Перу та Габон).

Всесвітній день котів – це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло. Якщо забезпечити їм комфортне життя, повну турботи і ніжності, тоді кішки обов'язково подарують своїм господарям своє приємне муркотання.

 кіт Мурчик

 Цікаво знати:

У світі практично немає людей, байдужих до котів. Любов та прихильність до пухнастиків настільки велика, що у них обов’язково мало з’явитися спеціальне свято. Саме тому 2002 року Міжнародний фонд Animal Welfare став ініціатором створення Всесвітнього дня котів.

 кошеня Мурка

  кошеня Боня (Боніфацій)
Цікаво, що у світі існує кілька Днів котів – деякі країни це свято відзначають в інші дні. Наприклад, в США – 29 жовтня, в Італії – 17 листопада, в Японії – 22 лютого, а в Польщі – 17 лютого. В Україні визначили такою датою 1 березня.

  кіт Мурчик

Кажуть, що кішки лікують від хвороб, допомагають позбутися поганого самопочуття, та ще й мишей ловлять. Про те, чому кішок добре тримати вдома, можна говорити довго. Особливо з тими, в кого вони вже є.

 кіт Льова

 Кожен кіт має свій особливий характер. Вони вимагають поваги до себе від господарів, бо відчувають себе на рівні з людьми.

  кіт Мурчик

 Цікаво знати:

Коти – легендарні особистості. Про них існує чимало повір’їв.

Подейкують, що коти мають цілих дев’ять життів! При чому, всі коти вміють правильно себе поводити при падінні: спочатку вирівнюється голова, потім спина, потім ноги, а в кінці спина, вигинається, щоб пом’якшити приземлення.

Кішка – перший гість у новому будинку. Здавна існував звичай, згідно якого, перш ніж увійти в новий будинок, туди треба пустити кішку.

  кіт Люцик (Люцифер Morning Star))  

Вірили і в «метеорологічні» властивості кішки: якщо вона спить в найтеплішому місці будинку – варто очікувати похолодання, шкребе підлогу – до сильного вітру; кіт вмивається і вилизує лапки – погода найближчими днями буде теплою і сонячною; чхає – до дощу.

Бояться люди чорних котів, бо «…говорять, що не повезе, якщо чорний кіт дорогу перейде…». Але, в такому випадку, кажуть, що треба потриматися за ґудзик, тричі плюнути через ліве плече, скрутити фігу або ж найефективніше – почекати поки хтось інший пройде – і чари чорного кота не діятимуть.


 кіт Люцик (Люцифер Morning Star)) 

Цікаво знати:

Про котів написано багато книг, їм присвячують вірші, знімають мультфільми та фільми.

Не дивно, що в деяких країнах ці тварини перебувають в особливому державному становищі, наприклад, в Австрії кожній кішці, яка охороняла склади з продовольством, виплачується довічна пенсія у вигляді м'яса і молока, а в Китаї кішок охороняють на законодавчому рівні.

  кішка Рися


До речі, в Японії навіть є Храм кішок, побудований в честь 7 котів, які в 17 столітті японським воїнам служили вірою і правдою, а в Німеччині – Котячий музей, де зібрано безліч експонатів, пов'язаних з кішками і відібраних по всьому світу.

Варто зазначити, що в багатьох країнах існують спеціальні парки для вигулювання котів, а також різні котячі магазини, кафе (такі є і в Україні) і готелі, де вихованця можна поселити на деякий час

 

Вітаємо всіх любителів кішок зі святом, цінуйте своїх «домашніх тигрів», бо як казав Віктор Гюго, Бог створив кішку для того, щоб у людини був тигр, якого можна погладити.

 кіт Мишко

  

Пропонуємо й вам зарядитися позитивом, переглянувши підбірку фотографій пухнастих улюбленців, що надали читачі шкільної бібліотеки Просторівської школи. 

кіт Льова 




кішка Маркіза  

Муся і Сіруха 

кіт Том 
Мурчик і Ботя 


Маркиз

Мой Маркиз ­ любимый кот –

Добрый маленький котенок.

Хоть тебе второй уж год,

Для меня ты все еще ребенок.

Черно-белый и усатый,

С удивленными глазами.

Но еще люблю за то

Я характер твой кошачий,

Что ты можешь, как никто,

Нести успех мне и удачу.

Но это тайна между нами,

Наш маленький такой секрет.

Ты говоришь «Люблю» мне – «мяу!»

Ласкаю я тебя в ответ

                                                                           Похилько Светлана

                                                                 10 лет

А якщо у вас ще немає кота, неодмінно знайдіть собі такого пухнастого вірного товариша!

Комментариев нет:

Отправить комментарий