четверг, 11 февраля 2021 г.

 

12 лютого – день народження Чарльза Дарвіна

Напевно про Чарльза Дарвіна чув кожен. І про те, що він − основоположник «дарвінізму» теж знають всі. Але це  далеко не єдиний факт в його біографії. Пропонуємо вам познайомитися з життям неймовірного натураліста трішки ближче на честь його дня народження, 12 лютого.

 


Мало хто зробив стільки для розвитку науки, скільки  Чарльз Дарвін, великий і геніальний вчений, якого подарувала світові Великобританія.

Цікаві факти з біографії Дарвіна

1.              Народився майбутній вчений в досить заможній родині, і був п’ятим у своїх батьків.

2.              Дід Дарвіна був досить відомим вченим-натуралістом.

3.              Природною історією юний Чарльз Дарвін почав серйозно захоплюватися, коли йому було всього 8 років.

4.              Вже в юності в Дарвіна виявилася пристрасть до колекціонування предметів живої природи. Він збирав черепашки молюсків, метеликів та інше.

5.              В гімназії майбутній вчений навчався погано, нудні предмети давалися йому важко. Вчителі характеризували Дарвіна, як абсолютно не здатного до навчання юнака.

6.              В юності Дарвін також захоплювався хімією, а пізніше закинув це заняття.

7.              Будучи студентом, він допомагав своєму батькові-хірургу в якості асистента.

8.              Сам Дарвін пізніше згадував, що відмовився від думки піти по стопах батька і стати хірургом, так як «хірургія заподіює страждання», які він не міг виносити.

9.              Мало хто знає, що він чудово розбирався в тому числі і в геології. Сам він цю науку не дуже любив, що, однак, не завадило йому написати ряд праць присвячених їй.

10.         Чарльз Дарвін був почесним членом-кореспондентом Петербурзької академії наук.

11.         В молодості Чарльз Дарвін взяв участь у науково-дослідницькій експедиції до берегів Південної Америки, яка тривала цілих п’ять років.

12.         Велика частина зразків рослин в Королівських ботанічних садах Великобританії була привезена в країну Дарвіном з його кругосвітньої експедиції. Ті рослини, що ростуть там зараз — прямі нащадки привезених великим ученим.

13.         Що примітно, Дарвін народився в один день, місяць і рік зі знаменитим американським президентом Авраамом Лінкольном, який став першим президентом США.

14.         Дружиною Чарльза Дарвіна була його кузина.

15.         В молодості Дарвін належав до особливого клубу, члени якого прагнули до того, щоб спробувати на смак як можна більше рідкісних і екзотичних видів тварин і рослин. Тому під час навколосвітнього плавання він пробував усе, що вважав їстівним, і ретельно все документував.

16.         Все життя Дарвін підтримував рух за скасування рабства в США.

17.         За всю свою життя Дарвін відправив приблизно 14,500 тисяч листів. Серед одержувачів були відомі вчені всього світу.

18.         З 1974 року діє проект «Листування Дарвіна» — було опубліковано 15 томів листування. 5000 листів вченого зберігаються в базі даних Кембриджського університету.



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий