понедельник, 3 октября 2022 г.

 

Якого кольору жовтень?

                                      І дощ, і ранок, і осіння мряка,

І трішки сумно, що нема тепла…
Це на прощання вересень заплакав,
Бо осінь його далі повела…

Вікторія Чорній

Чому жовтень має таку назву?

Слово Жовтень має префікс octo, що означає вісім. Це тому, що в Стародавньому Римі жовтень насправді був восьмим місяцем у році. Це вже значно пізніше січень та лютий також були додані до календаря, таким чином відсунувши жовтень до десятого.

 

Проте Жовтень має багато назв: «жовтень», тому що листя на деревах пожовтіло, «грязнем» його називали, адже дощі розмили дороги, а за велику кількість сірих днів місяць отримав назву «хмурень».

Ставлення до цієї пори року в кожної людини своє. Хтось дуже нудьгує, бо багато похмурих днів і немає літнього тепла. Хтось взагалі впадає в депресію. Але багато хто просто захоплюється такою пишністю природи і розуміє, що осінь – це яскраві фарби, шарудіння осіннього листя.

                    

***
Красива осінь вишиває клени
Червоним, жовтим, срібним, золотим.
А листя просить: – Виший нас зеленим!
Ми ще побудем, ще не облетим!

А листя просить: – Дай нам тої втіхи!
Сади прекрасні, роси – як вино…
Ворони п’ють надкльовані горіхи.
А що їм, чорним? Чорним все одно.

Ліна Костенко

Не знаю, як ви, а я люблю осінь. І вона ще ніколи мені не зраджувала… Просто насолоджуйтесь кожним осіннім днем, ловіть кожну краплинку тепла…Просто впустіть осінь в своє серце… Без смутку і печалі…

А ще, це чудовий час для того, щоб поміркувати, відпочити, просто насолодитись життям. І саме восени можна дозволити осіннім дощам змити всі неприємності, прикрості, всі сумніви та негаразди.


Комментариев нет:

Отправить комментарий