понедельник, 21 декабря 2020 г.

 

День зимового сонцестояння

ЩО ЦЕ ЗА СВЯТО?

Зимове сонцестояння для жителів Північної півкулі настає 21 грудня. Цієї доби маємо найменше світлих годин, а ніч є найдовшою за весь рік. В астрономічному сенсі це значить, що планетарна вісь досягла найбільшого кута нахилу від Сонця. 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ЗИМОВОГО СОНЦЕСТОЯННЯ?

В залежності від того, як далеко від Північного полюсу ми живемо, світловий день 21 грудня може тривати від 9,5 години до повної відсутності сходу сонця.  Незалежно від того, яка погода стоїть за вікном, день грудневого сонцевороту означає астрономічний початок зими.

Ще Гаєм Юлієм Цезарем було офіційно встановлено дату святкування найкоротшого дня — 25 грудня.  Але астрономічний рік за тривалістю не збігається з календарним, тобто до 365 днів додається ще по кілька годин. Тому з часом дата змістилася на 4 дні та відзначається 21 грудня.

ЗВИЧАЇ ДАВНІХ НАРОДІВ СВІТУ

Період зимового сонцестояння був дуже важливим в культурі давніх народів всього світу. Фактично, багато звичаїв, символів та ритуалів, пов’язаних з Різдвом, насправді походять від святкування грудневого сонцевороту в язичницькі часи.

РИМ

У Древньому Римі свято продовжувалося  сім днів, починаючи з 17 грудня. Називалися ці дні сатурналіями на честь Сатурна — римського бога землеробства та врожаю.  В цей період пробачалися образи, призупинялися війни, влаштовувалися бенкети та народні гуляння. Навіть раби в ці дні мали право на відпочинок.

СЛОВ’ЯНИ

У наших древньослов’янських  пращурів був звичай з приходом найдовшої ночі  в році колядувати, бо цей день вважався днем бога Коляди. Люди намагалися позбутися всього старого й зайвого, а також загадували бажання та співали пісень на честь Коляди, дякуючи йому за відродження Сонця.

Після прийняття християнської релігії церковні служителі постаралися підлаштувати ці традиції під православні вірування. В період зимового сонцевороту стали святкувати Різдво.

ІРЛАНДІЯ

Для друїдів цей день був часом смерті й відродження, коли сили природи та людські душі оновлювалися. Вони вважали, що темрява помирає, а світло народжується, при цьому даруючи нове життя душам померлих.

В Ірландії є доісторична кам’яна споруда Ньюгрейндж. Вона збудована таким чином, що в день зимового сонцевороту сонячні промені проникають всередину споруди та яскраво освічують її протягом кількох хвилин. Деякі дослідники вважають, що й Стоунхендж в Англії  має схоже призначення — щоб відстежувати рух планети відносно Сонця.

КРАЇНИ СКАНДИНАВІЇ

У скандинавських країнах святкували Йоль — так називали період зимового сонцестояння. Люди запалювали вогнища на честь бога Тора — вважалося, що він повертає землі сонячне світло. Традиційно спалювали ритуальне поліно, а попіл збирали. Це був оберіг від нещастя, його зберігали цілий рік.

КИТАЙ

Древні китайці теж відзначали зимовий сонцеворот. Традиції виходили зі східної філософії балансу й гармонії енергій «інь» та «янь». Це був час відродження позитивної енергії, коли готували пригощання та збирали родину за одним столом.

ЯК СВЯТКУВАТИ ДЕНЬ ЗИМОВОГО СОНЦЕСТОЯННЯ?

Цього дня, як і раніше, можна загадувати найсміливіші бажання — сонце, що народжується, обов’язково допоможе у їх здійсненні. Також зазвичай люди прибирають у домі, наводять лад, позбавляються від старих та зіпсованих речей.

Мабуть, найприємнішим заняттям дня буде встановити та прикрасити ялинку, адже до Нового року залишається зовсім небагато часу. До цього заняття із задоволенням долучаться й діти.

Варто провести вечір з родиною за приємною бесідою та смачною вечерею. Також  можна помедитувати, адже енергія цього дня як ніколи допомагає позбавитись від негативу.

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Незалежно від того, любимо ми зиму чи надаємо перевагу літньому теплу — зимовий сонцеворот є радістю для всіх.

В цей час ми підбиваємо підсумки року та визначаємося у намірах на рік прийдешній.

Це свято більше, ніж будь-яке інше, нагадує нам, що після темряви завжди приходить світло. Воно доводить, що без періоду спокою не буває відновлення.

https://daytoday.com.ua/podiya/den-zymovoho-sontsestoiannia/?occurrence=2020-12-21

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий