среда, 27 января 2021 г.

 

27 січня 2021-го виповнюється 265 років із дня народження відомого на весь світ музичного генія – Вольфганга Амадея Моцарта

Хоч прожив він лише 35 років, та встиг написати понад 600 творів! А свої перші композиції Моцарт створив ще маленьким хлопчиком – у 5-річному віці.


Друг сім'ї, Шахтнер Йоганн Андреас, зальцбурзький придворний сурмач, розповідав таку історію, яка неодмінно повинна бути включена в розповідь на тему "Цікаві факти з життя Моцарта". Одного разу Леопольд Моцарт разом з Шахтнер прийшов до себе додому і побачив, як юний Вольфганг (якому було лише 4 роки) пише щось на нотному папері. Син вмочував в чорнило не тільки перо, але також і пальці. Моцарт-молодший повідомив дорослим, що пише концерт. Батько взяв забруднений плямами лист і заплакав - настільки все струнко було в творі.

Першими власними творами Моцарта вважаються Анданте До Мажор і Алегро До Мажор, які судячи з позначки батька Моцарта (Леопольда) датовані 1761 роком. Тобто на той момент маленькому Моцарту було всього 6 рочків.


Коли хлопчикові було приблизно 8 років, талант його високо оцінив Йоганн Крістіан Бах, який був сином знаменитого Йоганна Себастьяна Баха. Вони кілька разів грали разом на публіці: Бах садив маленького генія на коліна і виконував сонати на клавесині разом з ним. Кілька тактів грав Бах, кілька - Моцарт. Здавалося, що за інструментом знаходиться один музикант - так злагоджено звучав цей дует. Артисти також грали в чотири руки і багато розмовляли про музику

Вся сім'я великого композитора була обдарована музично. Наприклад, його батько, Леопольд, грав на органі і скрипці, а також служив композитором при дворі Зальцбурзького архієпископа, керував церковним хором. Він написав також книгу по грі на скрипці, яка була на той час одним з кращих навчальних посібників по цьому інструменту.

Ця людина прищепив любов до музики і своїм дітям: синові, який почав грати на клавесині з трьох років, а пізніше освоїв ще орган і скрипку, і дочки, яка також відмінно грала на клавесині, а також на фортепіано.

З семи дітей вижили лише двоє в родині Моцартів: Вольфганг і його старша сестра.

Виступ під час посту

Вольфганг в дитинстві часто їздив по інших країнах. Ці подорожі влаштовував батько хлопчика, щоб син давав публіці концерти, слухав відомих музикантів і дізнавався щось нове. У Голландії, однією з країн, де вони побували, строго-настрого під час постів заборонялася музика. Однак для Моцарта зробили виняток. Духовенство в його таланті побачило Божий дар.

Опера для імператора

Йосип II, римський імператор, замовив Моцарту оперу, коли хлопчикові було всього 12 років. Вона називалася "Уявна простачка" і була призначена для італійської трупи. Юний композитор склав твір всього за кілька тижнів. Співакам, однак, воно не сподобалося, тому прем'єра опери так і не відбулася.

Як говорив придворний сурмач сім’ї Моцартів, маленький Вольфганг Амадей дуже боявся труби, якщо на ній грали окремо. Це діяло на нього просто панічно. Зате в оркестрі він до неї абсолютно спокійно ставився.

У Ватикані раз на рік для Папи Римського виконувався великий і дуже складний твір — девятіголосний твір Алегрі для двох хорів. Партітура твору трималася у великому секреті за наказом самого папи. Але Моцарт, володіючи абсолютним слухом і бездоганною пам’яттю, примудрився записати весь твір на слух. Коли Папа Римський дізнався про це, то дуже здивувався і навіть нагородив Моцарта Орденом Лицаря золотої шпори.

У Моцарта була дружина — Констанція. Після смерті Моцарта вона через якийсь час вийшла заміж за датського дипломата Георга Ніколауса фон Ниссена. Через три роки чоловік помер і на його надгробку було зроблено напис — «Чоловік вдови Моцарта».

Син Моцарта — Франц Ксавер Моцарт прожив у Львові близько 30 років. І там же заснував хорове товариство, вчив дітей грати на фортепіано і крім того виступав сам.

У день 250-річчя Моцарта Google зробив окремий логотип на честь нього.

Комментариев нет:

Отправить комментарий