понедельник, 4 января 2021 г.

 

2 січня – 80 років від дня народження Оксани Павлівни Сенатович (1941-1997), української поетеси, перекладачки

Відома українська письменниця Оксана Павлівна Сенатович вважала себе вічною мандрівницею, хоча реально мандрувала небагато, а більшість свого життя провела у Львові. Народилася ж вона в містечку Бережани, що на Тернопільщині, у родині вчителів, які змалку прищепили їй любов до рідного слова.

Поетична творчість Оксани Сенатович яскрава і самобутня, по-жіночому лірична. А твори для дітей особливо добрі і щирі, саме такі, які може розповідати любляча матуся. Для малечі письменниця написала чимало поезій. Перший вірш письменниці для дітей «Дорога» був надрукований у журналі «Барвінок» і відразу полюбився дітям. Він обійшов усі збірки, читанки, перекладався різними мовами.

Відтоді було написано чимало. Окремим виданням вийшов твір »Не виростуть хлопці без дощу», а повість «Про Люлька Смока і Котів — місто чудес(не)» друкувалася лише уривками в газеті «Діти Марії», редактором якої Оксана Сенатович працювала в останні роки життя. Перекладала вона також твори для дітей зі слов'янських мов.

Кожен твір письменниці був близьким і зрозумілим для малечі. Адже Оксана Сенатович знала особливий секрет, яким поділилася з читачами в одній зі своїх поезій: «Як у світ виходять вікна, як заходять двері в хату — так мені з моїм дитинством: ні ввійти, ні вийти з нього».

 


Хочете ознайомитися з творчістю письменниці, перейдіть на сторінку «Масова робота з читачами»

Комментариев нет:

Отправить комментарий