воскресенье, 13 июня 2021 г.

 

День швейної машини

                                             

ЩО ЦЕ ЗА ПОДІЯ?

До швейній машинці всі даво вже звикли. Але вона завойовувала своє «місце під сонцем» досить довго. Думається, читачеві буде цікаво познайомитися з цієї захоплюючої і повної драматизму історією.

Щорічно 13 червня увесь світ відзначає свято з нагоди одного з найважливіших винаходів – День швейної машини. День 13 червня 1790 року, коли в Великобританії була запатентована перша швейна машина, увійшов в історію. Адже цей винахід став надзвичайно важливим у розвитку текстильної промисловості, а швейна машинка з того часу стала неодмінним атрибутом кожної вправної господині. 

ПЕРШІ ПРОТОТИПИ 

Неймовірно, але факт: одна з перших ідей швейної машинки належить Леонардо да Вінчі. Саме він намалював ескіз приладу ще у середині 15 століття. Проте ще задовго до нього вже існував прилад, який допомагав шевцям прошивати вітрила кораблів.

Проте перший робочий екземпляр, найбільше схожий на сучасний швейний апарат, у якому використовувалася голка з вушком біля гострого кінчика, був сконструйований та запатентований Карлом Візенталем у 1755 році. Це було невелике пристосування, яке повторювало технологію ручного шиття. 

13 червня 1790 року була запатентована конструкція швейної машини для пошиття вітрил та шкіряних виробів. Саме цю дату обрали для святкування Дня швейної машинки.

Проте найбільший вклад у подальший розвиток швейних машинок зробив американський винахідник Еліас Хоу. Його швейна машинка могла робити до 300 стібків на хвилину і виконувала човникові шви.

ШВЕЙНІ МАШИНКИ НАШИХ ДНІВ

Подальші зразки швейних машин були вдосконаленими примірниками винаходу Хоу. Проте одним з найкращих та найпопулярніших варіацій стала швейна машинка Айзека Зінгера

Підприємець та винахідник не тільки запатентував свій винахід, але й створив цілий бренд, який є популярним і дотепер.


Комментариев нет:

Отправить комментарий