воскресенье, 6 июня 2021 г.

 

День Йо-йо

6 червня в усьому світі відзначають День народження іграшки Yo-Yo. Цей незвичний винахід знайомий з дитинства усім. Йо-йо – це два диски, об’єднані віссю, на яку намотана мотузка. Смикання за неї розкручує іграшку та законами інерції повертає назад.

Історія

Дехто вважає, що Йо-йо придумали у Китаї ще за 500-1000 років до нашої ери. Твердження спірне, доказів не має. Хтось вказує на те, що іграшка виникла у Давній Греції ще раніше.

Згідно з рукописами, у XVI столітті мисливці використовували подібний виріб, щоб ловити здобич. Ще одне свідчення давньої історії Йо-йо знайдене в Індії у 1765 році. Пізніше іграшка з’явилася в європейських країнах та була доступна тільки заможним людям.

 1791 рік

Цікаво знати

Навіть Наполеон та його солдати 18 червня 1815 року перед битвою під Ватерлоо «заспокоювалися» такою іграшкою.

Виробництво

У 1920 році Педро Флорес привіз перший філіппінський Йо-йо до Америки, заснував фабрику та розпочав виробництво. Пізніше у 1928 році у нього викупив патент на виріб та компанію Дональд Ф. Дункан – неперевершений бізнесмен. Реклама та демонстрація змагань з іграшкою підсилити зацікавленість нею та підвищили продажі.

У 1965 році, коли Дункан вже дав дозвіл іншим виробникам називати свою продукцію «Йо-йо», компанія збанкрутувала та була викуплена фірмою Flambeau Plastics. У 1978 році Том Кун запатентував іграшку «3 в 1», вдосконаливши виріб. У 1980 році Майкл Каффрейн придумав «розумне Йо-йо».

Цікаво знати

12 квітня 1985 року у рамках проєкту НАСА YO-YO полетіло у космос.

                                             


Комментариев нет:

Отправить комментарий