суббота, 9 июля 2022 г.

 Видатні історичні постаті України

ІВАН ПІДКОВА

Історична постать Івана Підкови є надзвичайно популярною серед українського народу і сьогодні.

 

Підко́ва Іва́н (Іван Серпяга, Іван Вода; рум. Ioan al IV-lea Potcoavă) народився у 1533 р. в Молдові чи на Брацлавщині. Його рідний брат Іван Воде був молдовським господарем.

Немовлям Іван був викрадений людоловами, але невдовзі був врятований від бусурманів; після чого виховувався у козацькій родині (дума "Люлі немовляті Івоні" (за Юзефом Богданом Залеським). Іван мав рідкісну фізичну силу і надзвичайний зріст (2 м 29 см), запросто ламав руками підкови (за що отримав прізвисько від запорожців Підкова), міг зупинити віз, запряжений 6 кіньми, ухопивши його за заднє колесо, волячим рогом пробивав дубові ворота.

Високий красень обрав собі манюсеньку на зріст наречену, мріяв про весілля, але і батьків, і наречену забрали людолови, спалили село. От і зібрав тоді 17-річний юнак загін таких же відчайдухів, як сам, і гайнули в степ, на Хортицю.

На Запорожжі Іван Підкова з’явився після 1550 року, привівши з собою на Січ цілий козацький полк – „людей правдиво отборних”. Запорожці охрестили його спочатку Волошином, як такого, що прибув з Волощини,тобто з Румунії.

Підкова був неабиякий козацький полковник, був високоосвіченим, володів рідкісною фізичною силою, руками розгинав підкови, звідки і походить його козацьке прізвище. До наших днів дійшов єдиний портрет Підкови, розміщений в одному з польських видань XVII ст. Невідомий художник залишив під портретом підпис: „Був настільки сильним, що не тільки ламав підкови, но і талери, коли віткнув талер в дерев’яну стіну,то його треба було вирубати. Взявшись за заднєє колесо, він зупиняв воза, запряженого шістьми кіньми. Дишло ломав об коліно. Взявши зубами діжку з медом, перекидував її через голову. Взявши в руки воловий ріг, пробив ним ворота”.

Першого досвіду морських походів Іван Підкова набував у походах Самійла Кішки, пізніше водив козацькі флотилії в море самостійно.

Козацькі загони Івана Підкови завдали поразок татарам під Очаковом, Кафою, Козловом. Кілька разів Іван Підкова обирався кошовим отаманом Запорізької Січі.

Більше про Івана Підкову дізнайся тут: https://www.youtube.com/watch?v=6Q4C4uKDaZc

Про славу Івана Підкови та любов до нього козаків і народу промовисто говорить той факт, що за смерть свого гетьмана запорожці довго мстили як туркам, так і полякам. Його смерть стала початком ворожнечі між Україною і Польщею, тією іскрою, з якої спалахнула Визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького.

Про те, як був страчений Іван Підкова, дивись тут: https://www.youtube.com/watch?v=cZcjiUxaqKg

1981 року скульптор Петро Кулик за власні кошти виготовив і встановив у Львові пам'ятник Іванові Підкові.

 

Джерела:

http://na-skryzhalyah.blogspot.com/2016/08/blog-post_77.html

https://uamodna.com/articles/pidkova-ivan/


Комментариев нет:

Отправить комментарий