вторник, 16 января 2024 г.

 Несподівані факти про знайомі речі

Звичні речі, з якими ми щодня маємо справу, повні сюрпризів. Нам здається, що ми знаємо про них все, але це не завжди так. Пропоную вам деякі несподівані факти про предмети повсякденного вжитку.

 

Ґудзик на задній частині коміра сорочки

Цей ґудзик потрібний для того, щоб краватка не стирчала з-під коміра. Останнім часом такі сорочки зустрічаються не дуже часто, оскільки мода на вузькі краватки, що уміщаються під цей гудзик, давно пройшла. Зараз такі гудзики виконують чисто декоративну функцію.

 

Поглиблення на денцях винних пляшок

Коли пляшку закупорюють пробкою, створюється сильний тиск на дно і стінки. Поглиблення в денці дозволяє розподілити його рівномірно, за рахунок чого пляшка не лопається. До речі, у пляшок, призначених для ігристих вин, виїмка більше, ніж у інших винних пляшок.

 

Горизонтальна петля для верхньго гудзика сорочки

Чому все петлі на планці сорочки розташовані вертикально, а верхня - горизонтально? Відповідь проста: в цьому місці сорочка найчастіше розстібається. З горизонтальної петлі гудзик вискакує не так легко, як з вертикальною.

 

Додаткові отвори для шнурування кросівок

Ними мало хто користується, а даремно: завдяки цим отворам можна зашнурувати кросівки так, що вони будуть ідеально зафіксовані на нозі і ніколи не натруть вам п'яту під час занять спортом.

 

Бічні дірочки на кедах

Крім очевидної відповіді «для вентиляції», є й інша версія. Справа в тому, що спочатку взуття Converse All Stars проводилася для баскетболістів. Кеди шнуровались таким чином, що шнурок проходив і через ці додаткові отвори. Завдяки цьому взуття сиділа дуже щільно.

 

Стрілки на брюках

Зараз вони стали обов'язковим атрибутом класичних брюк, але спеціально їх ніхто не придумував. Справа в тому, що в XIX столітті багато підприємств з пошиття одягу виробляли продукцію на експорт. Для того, щоб вантаж при транспортуванні займав якомога менше місця, одяг перед відправкою спресовували. В результаті на тканині утворювалися заломи, позбутися яких було практично неможливо. Довелося з ними змиритися.

 

Помпони на головних уборах

Смішні пухнасті кульки вперше з'явилися в XVIII столітті на шапочках французьких моряків, яким набридло битися головою об низькі корабельні стелі і виступи. Пізніше помпони різних форм і кольорів з'явилися і на багатьох інших армійських головних уборах. Завдяки їм можна було визначити, в яких родах військ служать їхні власники.

 

Ящик під духовкою

Зазвичай в ньому зберігають сковорідки. Однак насправді цей ящик називається зігріваючим. За задумом він потрібен для того, щоб готові страви не охололи або розігрілися, поки в духовці готується щось ще.

 

Джерело:

https://ukr.media/science/344411

Комментариев нет:

Отправить комментарий