понедельник, 8 января 2024 г.

 День обертання Землі

Яких тільки свят не придумають люди! Кожен день календаря містить не одне, а кілька свят, які відзначають в усьому світі. Можливо, комусь це буде дивно усвідомити, але все одно, кожне свято заслуговує на те, щоб про нього дізналися.

     Щорічно 8 січня людьми з різних куточків планети відзначається День обертання Землі (Earths Rotation Day).

Свято було запроваджене на честь того, що 1851 року фізик Жан Фуко довів, що Земля обертається навколо Сонця. Для цього він закріпив на куполі Пантеону (Париж) величезний маятник. Завдяки кріпленю зі сталевого дроту маятник міг рухатися в будь-який бік. Коли Фуко повертав його, то помітив обертання площини приладу, хоча пояснення цьому в нього не було. Вчений спочатку приміряв модель планети на свій латунний маятник, що допомогло зрозуміти – він научно довів обертання Землі. Своє спостереження він зафіксував вночі саме 8 січня. Маятник отримав назву “маятник Фуко”. А пам’ять про цей досвід вшановується кожного року.  

Обертання Землі це обертання навколо власної осі. Земля обертається на схід, у поступальному русі, а якщо дивитися з боку північної полярної зірки, то проти годинникової стрілки. Північний і Південний полюси це точки, де вісь обертання Землі перетинає її поверхню. Це обертання відповідає за цикл дня і ночі та суттєво впливає на довкілля і умови життя.

1851 рік — французьким фізиком Жаном Фуко було наочно доведено, що Земля обертається навколо своєї осі (він підвісив великий маятник до куполу Пантеону в Парижі). 

  • 1851 рік — французький фізик Леон Фуко завдяки сконструйованому ним апарату демонструє обертання Землі;

 Дещо з історії

Концепція обертання Землі не завжди була загальноприйнятою. Давньогрецькі філософи, такі як Філолай (учень Піфагора), міркували про рух Землі, але геоцентричні погляди домінували, поки Микола Коперник не запропонував геліоцентричну модель у 1500-х роках. Лише експеримент Леона Фуко з маятником у 1851 році продемонстрував обертання Землі у простій, але переконливій формі.

 
У 1851 році фізик родом із Франції, на ім’я Жан Фуко, створив інструмент, за допомогою якого пізніше закріпив свою теорему про те, що Земля обертається.  
ЯК СВЯТКУВАти ДеНь ОБЕРТАННЯ ЗЕМЛІ
      *День обертання Землі, що відзначається 8 січня, вшановує наукові досягнення та розуміння обертання нашої планети. Це день, щоб оцінити складні рухи, які керують нашим щоденним досвідом сходу і заходу сонця.
        *Відвідайте наукові музеї (хоча б онлайн). У багатьох музеях можна побачити маятник Фуко, який у захоплюючий спосіб демонструє обертання Землі.
         *Використовуйте цей день, щоб дізнатися більше про обертання Землі, його вплив на клімат та історичне розуміння.

·     *Цей день – саме час для того, щоб висловити подяку викладачам природничих дисциплін. Скористайтеся нагодою, щоб подякувати тим, хто навчає і надихає допитливість про нашу планету і її місце у Всесвіті.

День обертання Землі спонукає нас замислитися над безмежністю космосу і роллю нашої планети в ньому. Наше розуміння космосу і обертання Землі постійно розвивається завдяки науковим дослідженням.

 

День обертання Землі — це не просто святкування наукового факту, а нагадування про наш шлях до розуміння місця нашої планети в космосі. Це день для роздумів про дива науки та природні явища, які формують наше повсякденне життя.

Джерела:

https://tsn.ua/other/yake-zavtra-8-sichnya-svyato-vse-pro-cey-den-yake-cerkovne-svyato-scho-ne-mozhna-robiti-2484646.html

https://informator.ua/uk/yake-sogodni-8-sichnya-svyato-den-povituh-ta-zarazlivogo-smihu

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий